Братоев: Метрото е в гаранция, повредата ще се отстрани за сметка на строителя

https://www.24chasa.bg/novini/article/9428682 www.24chasa.bg
Проф. Стоян Братоев СНИМКА: Архив

Около 18,20 ч във вторник поради надигане на релсовия път в района на едно въздуховземане, което е на около 200 м от станцията, се наложи спиране на движението, тъй като това надигане не позволява движение на влакове. Имаме норматив, съгласно който отклонението може да бъде максимум 5 мм, сега е повече, още не сме го измерили, но трябва да се демонтират релсите, траверсите и бетонът, за да може да се установи какъв е точно проблемът. Още през нощта започнахме работа. Когато се изчисти всичко ще се види какви са причините и ще можем да кажем колко време ще отнеме възстановяването на движението. Чакаме да дойде проектантът, за да преценим какво трябва да правим. Най-вероятно ще трябва да се инжектира. Чака се сондажна и пробивна техника.  Това заяви шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

Както "24 часа" съобщи, вчера поради проблем с релсовия път при станция "Хаджи Димитър" влакчетата по третата линия стигаха само до предпоследната станция - "Театрална". Установено е надигане на релсите. Не е ясно все още точно каква е причината, а възстановяването е възможно да отнеме около седмица.

"Не мога да кажа дали става дума за проектантска грешка. В близост е Перловската река. Още по време на строителството тя създаваше проблеми, но в момента не мога да кажа каква е причината. Вероятно от голямата вода при обилните валежи е станало допълнително напояване на почвата. Нека експертите да видят и да си кажат мнението", обясни проф. Братоев.

Затвореното метро СНИМКА: Йордан Симеонов
Затвореното метро СНИМКА: Йордан Симеонов

Той напомни, че заради проблема от общината пуснаха заместваща автобусна линия, която да обслужва пътниците в участъка на неработещата метростанция.

Затвореното метро СНИМКА: Йордан Симеонов
Затвореното метро СНИМКА: Йордан Симеонов

"Става дума за една станция. Метрото по третата линия върви по останалите седем метростанции - от "Красно село" до "Театрална". Метрото е в гаранция. Всичко ще се отстрани за сметка на строителя", подчерта проф. Братоев.

Затвореното метро СНИМКА: Йордан Симеонов
Затвореното метро СНИМКА: Йордан Симеонов