Обединените патриоти отдадоха почит към Даме Груев в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9428708 www.24chasa.bg
Красимир Богданов СНИМКА: Архив

Групата на "Обединените патриоти" отдадоха почит към Даме Груев по повод 150 г. от рождението на бореца за освобождението на Македония и обединяването й към България.

На 19 януари се навършиха 150 г. от рождението на Даме Груев, който ероден през 1871 г. Той се запознава с дейността на Левски, Ботев и Бенковски. Прави революционна организация, като в Солун е поставил началото на ВМОРО, представи накратко биографията на революционера депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

Приживе Груев е бил арестуван и заточен, заради революционната си дейност. След освобождаването си, отново се заема с организирането на въстания. Той е председател на смиленския конгрес, органзира въстанието в Битолско и успява да види родното си място освободено, макар и за кратко.

След Илинденско преображенското въстание, председателства Рилския конгрес. През 1906 г. заедно с четата си се сблъсква с турски войници, ранен е и на връх Петлец намира смъртта си.

"Поклон пред паметта и делото на великия революционер на Даме Груев", призова колегите си Богданов в края на декларацията от името на парламентарната му група.