ЕС се надява на мирно предаване на властта във Вашингтон

Надявам се на мирно предаване на властта във Вашингтон, както в последните два века, заяви днес пред Европейския парламент председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той отправи покана към новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да участва в извънредно заседание на Европейския съвет в Брюксел, едновременно със срещата на върха на НАТО тази година. Между ЕС и САЩ има различия, които няма да изчезнат изведнъж. Онова, което ни обединява, е много повече от поводите, които ни делят. Събитията от 6 януари показаха, че свободата и върховенството на закона не са даденост, добави Мишел.

Събитията в Капитолия по-рано този месец бяха потресаващи, но насилието никога няма да засенчи демокрацията и законността. В последните четири години отношенията ЕС-САЩ пострадаха много, допълни той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предстоящата клетва на президента и вицепрезидента Джо Байдън и Камала Харис е послание за надежда за света, който очаква САЩ да се върнат сред своите съмишленици. Дълго чакахме този ден. След четири дълги години Европа отново ще има приятел в Белия дом, посочи тя.

Фон дер Лайен допълни, че днес изпитва облекчение, но и че последователите на президента Доналд Тръмп са милиони и не са изчезнали. Словото на омразата и фалшивите новини се превърнаха в заплаха за демокрацията, и ние също не сме защитени от подобни явления. Политическата сила на интернет гигантите трябва да бъде ограничена, настоя тя.

Председателят на ЕК отбеляза, че ЕС може да предложи нови световни правила за интернет платформите. Технологиите са необходими, но не може да направляват живота ни, добави тя. По думите на Фон дер Лайен решенията като това да се спре достъпът на Тръмп до социалните мрежи трябва да бъдат според правила и закони, а не произволен избор на някакъв директор от Силициевата долина.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още