Парламентът прие промени в Закон за гражданското въздухоплаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/9429147 www.24chasa.bg
Депутатите приеха на първо четене промени в Ззакона за гражданското въздухоплаване.

С 91 гласа "за", 0 против и 26 въздържали се депутатите приеха на първо четене промени в Закона за гражданското въздухоплаване. Това предимно са текстове, които влизат в законодателството ни от директиви на ЕС и засягат авиационната безопасност и сигурност.

Въвеждат се нови изисквания за организациите, които обучават пилоти. Предвижда се и летищните такси, определени от летищния оператор, след влизането им в сила да бъдат публикувани единствено на сайта на оператора, като отпада изискването да се обнародват в „Държавен вестник”. Очакванията са, че това ще е административно облекчение за операторите.

Регламентират се и условията за експлоатация на безпилотните въздухоплавателни средства. Със законопроекта се въвежда и нова класификация на летищата. Създава се разпоредбата „международни летища за обслужване на авиация с общо предназначение“. Така някои малки летища, които към настоящия момент са летателни площадки, ако разполагат с подходящо оборудване и отговарят на изискванията съгласно нормативната уредба, ще могат да обслужват международни полети от авиацията с общо предназначение.

"Това са основно текстове имплементирани от европейското законодателство", каза Иван Вълков от ГЕРБ и добави, че административни такси ще бъдат обновени. Ще има и нови дейсноти свързани с авиационния персонал.