Селакович: Българи и сърби могат да работят в разширената свободна митническа зона „Ниш”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9429271 www.24chasa.bg
Никола Селакович, министър на външните работи на Сърбия

Общо сме само 15 милиона и ако не се държим заедно, ще станем невидими за Европа, казва външният министър на Сърбия в интервю за „24 часа”

„Със завършването на магистралата от Белград до българската граница бе разширена и свободната митническа зона, където ще отворим общи предприятия, в които хората от двете страни на границата ще могат да намерят работа. Това е важно и за Сърбия, и за България, а особено за българското малцинство, което живее в Сърбия”, каза в интервю за „24 часа” сръбският външен министър Никола Селакович.

Той допълни, че разширената свободната зона „Ниш” има два филиала – в Бабушница и в Димитровград, а след довършването на оставащите за строеж около 14 километра магистрала от Калотина до Драгоман пътят между Белград и София ще се взима за 3 часа и половина с кола.

„Днес и сърбите, и българите заедно не наброяват повече от 15 милиона души. Какво е това по отношение на Европа? Ако не се държим заедно един за друг и не си сътрудничим, просто ще станем невидими. И за какво ни е тогава да се гордеем и българи, и сърби с нашето велико и славно минало, с българското и сръбското царство, с великите ни борби, ако не сме в състояние да осигурим днешните и утрешните поколения да живеят на наша земя по един начин, достоен за европейски граждани”, казва Селанович.

Той е първият външен министър на Сърбия, който идва на двустранно посещение в София от цели седем години. Това е и първата му визита на Балканите, откакто пое сръбската дипломация през октомври миналата година.

Пред „24 часа” Селакович коментира и останалите инфраструктурни проекти между София и Белград и разказа как Сърбия е успяла да се задържи сред страните с най-малък брой жертви на пандемията, запазвайки в същото време икономическата си стабилност.

Водят ли България и Сърбия тиха война на територията на Република Северна Македония? Никола Селакович говори пред „24 часа” и по този въпрос. Подробностите четете по-късно в интервюто на сръбския външен министър.