Борисов: След VII ще отидем и на VIII реактор в АЕЦ "Козлодуй" (Обновена + Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9429340 www.24chasa.bg
СНИМКА: Правителствената пресслужба

Забавянето за VII блок ще е година-две, а непредвидените разходи 15%. Всяко бавене е пари, каза шефът на централата Наско Михов

След VII ще отидем и на VIII ще отидем и на осми реактор, това ще бъде просто пилотно, да видим как ще върви. Но мисля, че с този доклад, който приемаме днес, това ще е добра стратегия, защото в него има и стъпки, които бързо трябва да се направят. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като министърът на енергетиката Теменужка Петкова и директорът на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов представиха доклад за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2.

Петкова припомни, че на 14 октомври 2020 г. правителството е дало мандат на АЕЦ „Козлодуй“ да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Водена е кореспонденция с 4 компании, уточни тя.

„В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската - за реактори AP 1000, другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ „Белене“, каза Петкова.„Уестингхаус" няма да предложат АР 1000, но ще подкрепят реализацията на VII блок с наличното оборудване, заяви министърката.

И докладът на експертите подкрепя реализацията на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване от проекта за АЕЦ „Белене“. В работната група за включени специалисти от АЕЦ "Козлодуй", от "АЕЦ „Козлодуй" - Нови мощности“, привлечени са и международни експерти.

Михов обяви, че с доклада е дадена възможност "на вас и на министрите да вземете обосновано, аргументирано, информирано решение за бъдещето на ядрената енергетика. Всяка дума и изречение са защитими и обясними. Както всеки голям проект, и този не е лесен, той е 10% от БВП на страната, но, при дисциплина и добра организация, до 10 г. можем да пуснем един нов блок".

Шефът на "Козлодуй" съобщи, че в анализа на експертите, които са били привлечени, а те били от много висок клас, има една статистика: проекти, които са започнати преди 2010 г. по ред причини се забавят и разходите за оскъпяване са огромни. Проекти между 2010 и 2015 г. са забавени 3-4 г. и оскъпяването е 15-20%. "За проект като нашия, на който бихме могли сега да продължим дейността, очакванията са максимум до година-две (забавяне - б.а.) и до 15% непредвидени разходи, което значи, че всяко забавяне е пари", заяви той.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката трябва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

Министърът на енергетиката ще организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори, се казва в правителственото прессъобщение.