Борисов обсъди със Селакович магистрала "Европа" и "Балкански поток" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9429582 www.24chasa.bg
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович. Снимки и видео правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение в страната ни, съобщи пресслужбата на кабинета.

"Отношенията между България и Сърбия винаги са били приятелски и прагматични, а в условията на пандемията от коронавирус станаха още по-динамични", е заявил в началото на разговора българският премиер. Бойко Борисов е припомнил помощта, която страната ни предостави на Сърбия още в началото на разпространението на вируса - медицински защитни облекла за многократно ползване, необходими на медицинския персонал за борбата с вируса. Министър-председателят е посочил и финансовата подкрепа от страна на ЕС за страните от Западните Балкани, която бе отпусната, за да се отговори на непосредствените нужди от медицинско оборудване и за социалното и икономическо възстановяване.

В хода на разговора са били обсъдени ключови за двете страни проекти като автомагистрала "Европа" и "Балкански поток", както и започването на изграждането на интерконектора България-Сърбия. Интерконекторът ще даде възможност сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 на сто, се напомня в прессъобщението. На територията на България трасето ще е 62 километра, а стойността на обществената поръчка е около 144 млн. лв.

Българският премиер е изтъкнал, че въпреки трудностите, породени от глобалната пандемия, активната работа продължава. "Тези проекти са от изключително значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа", е подчертал Бойко Борисов. Министър-председателят е припомнил на своя гост, че само преди няколко месеца лично е запознал сръбския президент Александър Вучич с ускорената реализация на магистралата Европа и на "Балкански поток". Премиерът Борисов е посочил, че регионалното сътрудничество във всички сфери остава крайъгълният камък по пътя към постигане на мир, стабилност и просперитет за Западните Балкани.

По време на срещата е била отбелязана и българската подкрепа за европейския път на Сърбия. "Напредък е възможен единствено на основата на собствените заслуги и индивидуалните постижения в изпълнението на критериите", е бил категоричен премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят е отбелязал, че България винаги е помагала и ще продължи да подкрепя всички свои съседи в името на социалния и икономически просперитет на народите в региона.