Захариева и сръбският външен министър се разбраха да работят за отваряне на още един ГКПП (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9429618 www.24chasa.bg

Разбрахме се да работим за отварянето на нов гранично-пропусквателен пункт на север от Стара планина. Това беше обсъждано още през 2010 г. Това обяви външният ни министър Екатерина Захариева пред журналисти след среща със сръбския ѝ колега Никола Селакович.

Като добри съседи е важно да реализираме двустранни посещения, защото често се виждаме по международни форуми, но едно двустранно посещение дава съвсем друг тласък на отношенията, обърна се към Селакович Захариева. Тя припомни, че в началото на кризата България е осигурила висококачествени защитни облекла за доктори в страната.

Фактът, че и в криза успяваме да запазим динамиката в нашите отношения показв колко е искрено нашето приятелство, каза тя. Подчерта, че е нямало начин кризата да не се отрази на размяната на туристи. Сърбия пък била четвърта дестинация за българите, а все повече сръбски туристи идвали у нас. Според Захариева това щяло да се засили и с изграждането на инфраструктура.

Имате наистина хубаво съвременно законодателство по отношение на националните малцинства, каза Захариева.

Знаете, че ние винаги сме ви подкрепяли за евроинтеграцията и винаги ще го правим, имаме желание да споделяме и опита си. Уверявам ви, че тази подкрепа ще продължи по начина, по който сме я давали и досега, категорична бе Захариева.

Много неща свързват България и Сърбия. Това, което е важно за нас от гледна точка на европейската интеграция, ние сме държава, която вижда своето бъдеще в ЕС. Благодаря на България за подкрепата, която ни оказват по пътя към съюза, каза пък Селакович.

Мога да кажа, че контактите между двете правителства са отлични още от времето, когато г-н Вучич бе премиер и отличните му отношения с премиера Борисов и президента Радев, продължи той.

Минаха седем години от последното посещение на сръбски външен министър в България. Днес аз съм тук и съм убеден че много скоро ще ви посрещна в Белград, но не само там. Трябва да се виждаме и в други градове, за да отправим послание към нашите граждани, категоричен бе той. Селакович подчерта, че през годините сме развили много проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата, а с довършването на магистралата, двете столици ще бъдат най-близките в региона. Проекти като Балкански поток пък били важни и за двете икономики.

С ефективна ваксинация ще се върнем към развитието на икономиката и туризма, подчерта той. Благодари на Българията за осигуряването на зелени коридори, за евакуирането на сръбски граждани, които са се върнали през нашето летище и за хуманитарната помощ.

Благодаря за това, че казахте, че ще продължите да ни подкрепяте за европейската интеграция. Ние разбираме позицията на България по въпроса за Косово и Метохия, но за нас е важно решението да се търси в диалога между Белград и Прищина. Нашата молба е да се даде ход на диалога и да не се правят ходове, които биха нанесли щети на този диалог, призова той.