Външният министър на Зимбабве почина от коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/9429619 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Външният министър на Зимбабве Сибусисо Мойо почина, след като се зарази с Ковид-19, предаде Ройтерс, цитирайки президентския говорител Джордж Чарамба.

Мойо е бивш генерал от армията, който през ноември 2017 г. година обяви по телевизията, че е извършен военен преврат, довел до отстраняването на дългогодишния лидер Робърт Мугабе, предаде БТА. 

Първият дипломат е починал в болница рано тази сутрин.

"Нацията ще бъде информирана за по-нататъшното развитие, свързано с тази ненавременна кончина", каза говорителят и добави, че Мойо е бил борец за освобождение на страната си и е награждаван с военни отличия.

Мойо беше един от генералите, помогнали за планиране на преврата и получили високи постове в правителството на президента Емерсън Мнангагва и управляващата партия ЗАНУ-ПФ.

Друг член на кабинета, генералът в оставка Перенс Шири, който беше министър на селското стопанство, почина от коронавируса през юли.

Зимбабве отбеляза голям скок в броя на заразените с коронавируса. Над половината от общо 28 675 случая и 825-те жертви бяха регистрирани след Нова година.