ЕС се стреми към общо признаване на изследванията за COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/9429672 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Засега целта на ЕС е взаимно признаване на изследванията за ковид, а въпросът с удостоверенията на ваксинираните срещу новата болест остава за по-късно. Това заяви високопоставен представител на институциите на ЕС в навечерието на насроченото за утре заседание на Европейския съвет, съобщи БТА.

Той отбеляза, че засега не е сигурно дали ваксинираните не могат да останат носители на вируса на болестта, затова не може да се прецени как да бъдат използвани издаваните удостоверения на имунизираните. По-скоро днес стои въпросът за международното признаване на ваксините, отбеляза дипломатът.

Стремим се да избегнем непризнаването на тези удостоверения, а определянето им като "паспорти" е интерпретация, добави той. По неговите думи в ЕС няма единодушие по тези въпроси, включително за смисъла от удостоверението, когато ваксинацията не е задължителна.
За да бъдат признати удостоверения за китайската и руската ваксина, е необходимо европейската лекарствена агенция да разполага с данни за тези препарати, посочи дипломатът. Той допълни, че научните среди не са единодушни за продължителността на карантината, затова решението остава политическо.

Утре Европейският съвет се събира за девета виртуална среща, посветена на пандемията. Очаква се държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да обсъдят нуждата от проследяване на новите щамове на вируса, уеднаквяване на ограниченията, имунизационния календар. Възможно е те да обсъдят предложението ЕС и НАТО да отправят обща покана към новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън за среща по-късно тази година.