Рашидов: Христо Иванов да се занимава само с Доган, ние защитаваме Ченгене скеле

https://www.24chasa.bg/novini/article/9430452 www.24chasa.bg
Вежди Рашидов СНИМКА: Румяна Тонeва

Христо Иванов обвинява управляващите в опит да се спаси незаконна сграда до сараите на Доган

Единствено се опитваме да спасим рибарското селище Ченгене Скеле, обяснява Вежди Рашидов

От 2 дни председателят на "Да, България" Христо Иванов обвинява ГЕРБ, че се опитва да спаси незаконна постройка на плажа в парка Росенец до летните сараи на Ахмед Доган. Позовава се на поправка между двете четения на Закона за рибарството и аквакултурите, с която се променя Законът за морските пространства.

ХРИСТО ИВАНОВ
ХРИСТО ИВАНОВ

Текстовете са внесени без мотиви и според записаното в тях "сгради за сезонно ползване, попадащи в територии на рибарски пристанища, не подлежат на премахване при условия, че: строежът попада в територия с устройствен план с показатели за застрояване; строежите са с показатели, които съответстват на подробния устройствен план; поради износването си не са опасни за здравето и живота на гражданите. Измененията са внесени от 8 депутати от ГЕРБ, сред които е и председателят на културната комисия Вежди Рашидов.

"Тайно без мотиви се прокарва поправка, която според нас ще бъде използвана да се гарантира рахатлъкът на Доган и да се спре разрушаването на една от постройките на "Росенец", коментира и днес пред парламента Христо Иванов. Според него се прокарва възможност в закона, с която да се спаси нелегална сграда на плажа, като се обяви за граничеща с яхтеното пристанище на сараите.

Целта на поправките между двете четения е да се защити рибарското селище Ченгене Скеле, каза за "24 часа" председателят на културната комисия Вежди Рашидов, който е един от вносителите.

"Преди всичко тези текстове са да се запази рибарското селище "Ченгене Скеле", да не се заличи този самобитен етнографски културно-туристически комплекс“, каза Рашидов и призова лидера на "Да, България" да се занимава само с Доган и да остави паметниците на културата да бъдат защитени.

Вежди Рашидов е инициатор за това занаятът на рибарите от "Ченгене Скеле" да бъде вписан в Регионалната листа на нематериалното културно наследство, която е част от Националната програма „Живи човешки съкровища“. "Само по себе си то е уникално селище. Запазило е бита на рибарите", добави Рашидов.

Според него законът не засяга по никакъв начин постройката до летните сараи на Доган и отговорни за нейната съдба са Бургаската община и оторизираните институции.

Като поредната интрига определи Вежди Рашидов твърденията на съпредседателя на ДБ. "Христо Иванов на времето беше пуснал поредната интрига, че аз съм подписал да съборят тютюневите складове в Пловдив, а аз съм подписал само един документ - да възстановят складовете", разказа председателят на комисията по култура и определи действията и изказванията на Иванов като предизборен пиар. Години наред съм свидетел как един човек с временно отнети права да упражнява своята професия, по милост станал министър заради алчността си за власт, човек, който през живота си не е направил нищо значимо за обществото, сега пак иска да се докопа до власт, и то не с идеи, а с интриги и от това аз изпитвам погнуса."