Министър Ангелов: Заведенията и моловете ще могат да отворят на 18 февруари (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9430967 www.24chasa.bg
Директорът на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Стефан Филев показа на здравния министър супермодерното болнично крило, което има топла връзка с основната сграда на стационара. Снимки Авторката

Отпускаме 1.4 млн. лв. за хибридна операционна във Велико Търново

До юни всички отделения на областната болница във Велико Търново, които сега са разделени в две бази на 1.5 км една от друга, ще бъдат събрани в мега болничен комплекс. Здравното заведение строи изцяло със собствени средства и нисколихвен кредит нов болничен корпус за 7 млн.лв.

Директорът на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Стефан Филев показа на здравния министър супермодерното болнично крило, което има топла връзка с основната сграда на стационара. "Стартирахме втори етап от строителството с банков кредит от 3.5 млн.лв., отпуснат ни при 1% лихва. Предстои да се стартира и поръчка за болнично обзавеждане. Поставили сме си срок юни месец преместването да бъде факт", каза д-р Филев.

"Винаги, когато се строят нови болници, се чувствам много развълнуван, защото болницата във Велико Търново е една от възловите. Проектът е изключително стойностен. Той ще осигури специализиран достъп. Болницата обслужва над 10 общини, а годишно лежащо болните пациенти са 21 000. Тази болница много прилича на голяма университетска болница на територията на София. През нея са преминали около 1050 пациенти с ковид инфекции", изброи проф. Костадин Ангелов.

Той съобщи, че здравното министерство ще финансира изграждането на хибридна операционна зала, в която и съдовите хирурзи да могат да извършват спешни оперативни интервенции на пациенти с аневризми, за които всяка една минута е ценна. По предварителни разчети за модерната зала ще са нужни 1.4 млн.лв.

"Амбицията ми е в страната да бъдат изградени около 10 здравни центъра като болницата във Велико Търново, които да бъдат идентични. По този начин ние ще гарантираме равен достъп на всички български граждани на територията на страната. Това е проект, по който ние ще започнем да работим много скоро", увери министърът.

По повод ултиматума на ресторантьорите, че ще отворят протестно от първи февруари, министърът бе категоричен, че никога не взема решения под натиск и война не се печели с инат." Ресторантьорите и хотелиерите са много важен бранш, но в този момент нашите приоритети, които се пренаредиха от COVID-19, са здравеопазването, образованието, спорта и културата", подчерта той.

Заведенията и моловете ще могат да отворят от 18 февруари, ако няма нарастване на числата на заболяемостта.

"Следващото, което ще освободим, ще бъде спортът и културата. Също така, нека да не забравяме, че от 4 февруари ние ще пуснем 37,5% от системата на средното образование. Това са около три класа. Учениците вероятно ще бъдат разделяни в един клас на две, така че максимално много да се спазват противоепидемичните мерки", каза министър Ангелов.

В седмицата от 25 януари се чака извънредна доставка с около 14 500 ваксини, с които ще се заводолят част от нуждите на желаещите в първа фаза, посочи той.

На болниците са дадени указания да закриват ковид отделенията и да останат около 20% от общия капацитет болнични легла за ковид, като имат готовност при необходимост в рамките на 48 часа да ги разкрият отново. "Около 40% от леглата за пациенти с неусложнена форма на ковид са заети към момента", съобщи проф.Ангелов.

Попитани за реакция от Асоциацията на заведенията заявиха по-късно днес, че продължават да настояват за вчерашното си искане ресторантите и кафе-сладкарниците да отворят още на 1 февруари, а нощните клубове - в края на месеца. "За нас е неприемливо да отворим чак към края на месеца. До края на февруари остават на практика десет работни дни и нашите фирми губят възможността да кандидатстват за подпомагане по този начин. Нека все пак да изчакаме утрешното решение на оперативния щаб", каза пред "24 часа" председателят на асоциацията Ричард Алибегов. 

Министър Ангелов: Заведенията и моловете ще могат да отворят на 18 февруари (обновена)