Не приеха енергийните промени на Рамадан Аталай от ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9431115 www.24chasa.bg
Валентин Николов СНИМКА: Велислав Николов

Депутатите от енергийната комисия отхвърлиха предложенията на Рамадан Аталай от ДПС за промени в Закона за енергетиката, които отнемаха на НЕК ролята на обществен доставчик. Те предвиждаха компанията да не прави микса от електроенергия, която продава на електроразпределителните дружества, а те да си купуват тока от борсата. 

От седмици енергийни експерти и бизнес дебатираха тези промени и виждаха в тях опасност да се разклати енергийната система.

Всъщност за отпадане на ролята на НЕК като обществен доставчик се говори от години, това е и изискване на ЕК за либерализиране на пазара на електроенергия, но явно народните представители преценяват, че още не му е дошло времето.

За да стане това, едно от условията е прекратяване на договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергията от  американските централи. Преговори по тези договори от  септември 2019 г. трябваше да водят трима министри -. вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и енергийният - Теменужка Петкова. Резултати от тях не са оповестявани. 

Депутатите от комисията приеха голяма част от предложенията на председателя Валентин Николов от ГЕРБ. С тях се слага край на студения резерв и се въвеждат вместо него услуги, които извършва ЕСО, сред които и т.н. топъл резерв, което означава един блок да работи, но не на пълна мощност и да е готов да осигури натоварване, при недостиг в енергийната система.

Друга промяна е излизането на свободния пазар на ток на производители с мощност от 500 киловата до 1 мегават. Прието е и предложението на Николов да отпаднат 5-е процента от оборота на веитата, които те трябваше да внасят във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Това се прави, за да се насърчи инвестициите в зелени мощности.