Папа Франциск назначи Страхил Каваленов за Никополски епископ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9431183 www.24chasa.bg
Монсеньор Страхил Каваленов

Светият отец Франциск назначи за Никополски епископ Страхил Каваленов, съобщи днес на специална церемония апостолическият нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

Досега Страхил Каваленов е служил като Генерален викарий на Никополската епархия, а след смъртта на епископ Петко Христов през септември 2020 г. е бил апостолически администратор на овакантения епархийски престол.

54-годишният Страхил Каваленов е завършил история в Софийския университет, а след това философия и теология в Швейцария, Полша и Папския Латерански университет в Рим. Бил е енорийски свещеник в Търново и Габрово. Той е полиглот, владеещ няколко езика, сред които латински и старогръцки. Монсеньор Каваленов бе преводач на папа Франциск по време на посещението му в България през май 2019 г.

"Защо Светият отец, след толкова много добри и свестни свещеници от Никополската епархия - и българи, и от други националности, - избра за епископ точно монсеньор Страхил? Не знам, но имам голяма улика. След апостолическата визита в България папа Франциск ме помоли със свое писмо да благодаря на организаторите на посещението и там пишеше също: Специални благодарности на отец Страхил Каваленов, който толкова успешно се справи като преводач и в същото време ми даде прекрасно свидетелство за апостолско усърдие", каза папският нунций на церемонията.

Монсеньор Пекорари даде и препоръки на новия епископ да не стои затворен в епископския дом, а да се среща с хората и да има преки контакти с всички, без значение дали са миряни или свещеници, католици или от друга религия, българи или чужденци, така че никой да не се почувства пренебрегнат.