Байдън иска за 10 дни да зачеркне тръмпизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/9431341 www.24chasa.bg
Джо Байдън и съпругата му Джил пристигат на церемонията. СНИМКА: РОЙТЕРС

Новият 78-годишен президент на САЩ белязан от тежки здравословни и дълбоки лични трагедии

В първия ден на управлението си Джо Байдън ще спре строежа на стената с Мексико и ще върне САЩ в Световната здравна организация и в Парижкото споразумение за климата, обявиха негови съветници, цитирани от АФП. Новоизбраният президент ще подпише 17 заповеди и актове часове след встъпването си като 46-ия президент на САЩ, прекратявайки политиките на Доналд Тръмп.

На новите високопоставени чиновници в Белия дом е изпратен меморандум “Обзор на първите 10 дни”. В него се казва, че с действията си президентът Тръмп е изправил САЩ пред 4 кризи едновременно - епидемията с коронавируса, свързаната с нея икономическа криза, климатичната криза и кризата с расовото неравенство. Според съветниците на новия стопанин в Белия дом в първите 10 дни ще бъде зачеркнато вредното наследство на Тръмп, ще се предприемат решителни действия за преодоляването на 4-те кризи и на други заплахи и за

възстановяването

на позициите на

Америка в света

и на единството в страната.

Още с влизането си в Овалния кабинет демократът ще отмени също забраната за посещения на граждани от няколко мюсюлмански държави и ще спре строителството на стената по американско-мексиканската граница. Байдън ще задължи американците да носят маски във федерални учреждения и при междущатски пътувания като част от борбата с коронавируса.

Дни преди да встъпи в длъжност той представи амбициозен план от стимули за икономиката на стойност 1,9 трлн. долара, който ще опита максимално бързо да прокара през Конгреса, използвайки крехкото мнозинство на демократите в двете камари.

Байдън не се страхува от трудните стартове, защото стана вицепрезидент на Барак Обама в момент на развихряне на световната финансова криза. Но според всички наблюдатели това, което го очаква сега начело на държавата, изисква безпрецедентни усилия в една фатално разделена държава и в невиждано отровен политически климат.

Ще успее ли да се справи с това уникално напрежение този 78-годишен мъж, когото Тръмп по време на кампанията наричаше “заспалия Джо”, подигравайки се на моментните пропадания в паметта му и чийто живот е белязан от тежки здравословни и дълбоки лични трагедии? Някои политически експерти

го сравняват с

Черненко в СССР

- един заложник на обкръжението си, който няма да смее да се отклони от предварително поставените му норми на поведение. На 19 януари обаче лекарите оповестиха медицинско досие от 3 страници, което го представя за здрав и годен да изпълнява задълженията си начело на държавата и като главнокомандващ.

Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в Скрентън, Пенсилвания, но е силно привързан към щата Делауер, чийто сенатор е в продължение на години. В същия щат главен прокурор бе синът му Бо Байдън, който през 2015 г. умря от рак на едва 46 г. Демократът

става сенатор

едва на 29 години

през 1972 г. Същата година през декември, когато е на предколеден пазар, жена му Наоми Байдън загива в автомобилна катастрофа, а синовете му са тежко ранени, но оцеляват. Младият сенатор полага клетва в болницата при децата си. През 1988 г., когато е първият му опит да се кандидатира за президент, той сам претърпява тежка операция на аневризма в кръвоносен съд, захранващ мозъка.

От 2001 г. Джо Байдън оглавява сенатската комисия по външните отношения. Първо гласува за интервенцията в Ирак, но впоследствие става един от основните ѝ критици. Отново е кандидат за президент през 2008 г., но няколко месеца преди изборите се отказва. Спечелилият Барак Обама го кани за вицепрезидент. С това настъпва и звездният му миг на голямата политическа сцена. В продължение на двата си мандата в Белия дом двамата с Обама работят в пълен синхрон. Окуражен от този управленски опит, Байдън обяви кандидатурата си за държавен глава от демократите през април 2019 г. Битката му с нетрадиционен съперник като Тръмп беше повече от трудна и не му спести компромати, свързани с дейността на сина му Хънтър в Украйна.

Новият президент стана първият, който успя да събере над 80 млн. гласа на изборите. Тръмп до последно оспорваше победата му, а на изпроводяк му спретна и бунт в Капитолия - шок, от който САЩ трудно ще се отърсят.