"168 часа": Има ли опасност да приземим бойната си авиация

https://www.24chasa.bg/novini/article/9431355 www.24chasa.bg

Русия ни плаща близо 2 млн. лева неустойки за забавения ремонт на МиГ-овете

Министерството на отбраната е поискало неустойки от руската корпорация РСК МиГ в размер на 925 хил. евро. Очакваните близо 2 млн. лева са заради забавения ремонт на старите съветски изтребители МиГ-29. Москва вече е превела 186 хил. евро, става ясно от отговора на Министерството на отбраната по запитване на "Медиапул" по Закона за достъп до обществена информация.

Финансовите компенсации са за неизпълнени договори за ремонт на 8 машини по сключеното от кабинета рамково споразумение за над 80 млн. лв. с РСК МиГ.

А разследване на сайта Factor показа, че парите за ремонтите са платени изцяло предварително. След 1 октомври 2020 г. са извършени три доставки от РСК МиГ, посочват от ведомството на Красимир Каракачанов. За периода 2006-2020 г. България сключи договори за поддръжката на МиГ-29 на обща стойност 275 млн. лв. без ДДС.

До края на юни тази година всички самолети МиГ-29, които са обект на подписания договор с руската страна, ще бъдат във въздуха. Това заяви пред bTV командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Припомняме, че за обезпечаване на летателната годност на родните изтребители през 2018 г. правителството отпусна 81 млн. лева на руската страна за поддръжка на 8 броя МиГ-29. По част от договорите обаче има голямо забавяне и българското Министерство на отбраната е поискало неустойка от руската страна. България сключи 5 договора за поддръжка на 8 машини, а засега по 4 от тях има забавяне, обяви министър Каракачанов.

Целия материал четете в "168 часа" - тук