ЕС и НАТО поздравиха президента на САЩ Джо Байдън

https://www.24chasa.bg/novini/article/9431495 www.24chasa.bg
Джо Байдън. Снимка Ройтерс

Ръководителите на ЕС и НАТО поздравиха днес президента и вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и Камала Харис с встъпването им в длъжност.

Най-добри пожелания в усилията да заздравят страната и да поведат американските граждани към изхода от пандемията, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той добавя, че е време ЕС и САЩ да съживят отношенията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи в изявление, че днес се поставя началото от нова глава в историята на алианса. Връзката на Европа и САЩ е основа за нашата сигурност. Ръководството на САЩ остава важно за общата ни работа в защита на нашите демокрации, ценности и международния правов ред, допълва той.

Съюзниците трябва да бъдат единни пред предизвикателствата за сигурността от възхода на Китай, заплахата от тероризма, поведението на Русия, отбелязва Столтенберг. Той изразява очакване да посрещне Байдън в Брюксел по-късно тази година.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли посочи в изявление, че светът има нужда от силна връзка между Европа и САЩ. Той изразява очакване за сътрудничество в опазването на природата, цифровизацията, борбата с неравенството.