Сърбия предупреди да не се месим в Косово (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9431552 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Екатерина Захариева и сръбският външен министър Никола Селакович преди срещата на четири очи. СНИМКА: МВнР

Скоро да има нов ГКПП на север от Стара планина, се разбраха Никола Селакович и Екатерина Захариева

“Разбираме позицията на България по въпроса за Косово и Метохия, но за нас е важно решението да се търси между Белград и Прищина. Нашата молба е да се даде ход на диалога и да не се правят ходове, които биха му нанесли щети.”

Това поиска външният министър на Сърбия Никола Селакович след среща с вицепремиерката Екатерина Захариева. От няколко години между двете държави има дипломатическо напрежение, след като през 2008 г. България призна Косово.

Идеята от 2010 г. за създаване на нов ГКПП със Сърбия на север от Стара планина да бъде реализирана скоро, се разбрали Захариева и Селакович, обясни българската външна министърка след разговорите.

На въпрос дали Сърбия ще отвори досиетата на УДБА преди влизането си в ЕС, Селакович пък отговори така: “Не се страхуваме от нищо. Част от досиетата бяха отворени преди десетина години и не съм сигурен какво добро донесоха. Нашите граждани се интересуват от това как да намерят работа, да живеят по-добре, да влезем в ЕС, това са въпросите, с които се занимаваме.”

Селакович отказа да коментира и делото за подслушването на президента Александър Вучич от тамошната полиция с мотива, че може да повлияе на разследването, но подчерта, че вярва на органите там и те ще си свършат работата.

Двата ключови за България и Сърбия проекти - автомагистралата “Европа” и “Балкански поток”, са обсъдили на срещата си пък премиерът Борисов и Селакович, съобщиха от Министерския съвет. Обсъдено било и стартирането на изграждането на интерконектора България - Сърбия, който ще позволи на съседите ни да получават втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20%.

Тема на разговора на президента Румен Радев със сръбския външен министър пък са били политиките спрямо българското малцинство в Западните покрайнини.