Новият щам на COVID-19 вече е у нас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9433014 www.24chasa.bg

България е на девето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но на първо място на Балканския полуостров, каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Притеснението е голямо на колегите в Европа заради разпространението на новия щам особено във Великобритания, Ирландия и Нидерландия, допълни той.

Този щам не води до по-тежко заболяване, но се разпространява по-бързо и неговата заразност е в пъти по-голяма. Десет души заразяват между пет и шест души в България, а във Великобритания десет души заразяват 27, посочи той. 

"За 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на заразените 2993", отчете още здравният министър. Той заяви и, че добрата тенденция излекуваните да са повече от заразените, се запазва.

При смъртността, сме тръгнали от 1,2 на 100 000, достигнат е пик на 8 декември, а в момента тя е 10 на 100 000. "За съжаление смъртността е около 9 пъти по-висока", изтъкна ген. Мутафчийски.

Проф. Асен Балтов допълни, че английският щам е вече у нас. Той бил засечен още през ноември в лабораторията на "Пирогов". Лабораторията хващала три вида на вируса. При този щам обаче, един от тях липсвал.

Заетостта на болничните легла за неусложнени случаи на COVID-19 към 21 януари е 20 на сто, като най-висока е заетостта на леглата в София област и София-град, посочи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Заетостта на леглата за интензивно лечение на пациенти с COVID-19 е 43 на сто, като най-висока е в София област, Силистра, Ловеч и Видин. По думите му се запазва трайна тенденцията за неколкократно по-голям брой на излекуваните в сравнение с потвърдените случаи.

Очаква се на по-лек режим да преминат учениците след 5 клас, заведенията и търговските части на моловете. Решението е взето след заседание на Щаба с премиера Бойко Борисов.

Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19, каза на брифинг в Министерски съвет председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. По думите му досега са били имунизирани 46 на сто от желаещите лекари, 23 на сто от желаещите медицински сестри, 19 на сто болничен персонал и др. Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти, допълни още Гигов.

Следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината на "Пфайзер", които ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. През февруари се очакват още 83 хиляди дози, а през март - 104 хиляди дози, посочи още Кирилов. Забавянето в доставката се наложи заради модифициране на производствения процес от страна на производителя, като целта е да се увеличи производството на ваксини и от март да има по-големи доставки, припомни той. До края на март от производителя "Модерна" се очакват 24 хиляди дози, а след това още 3600 дози.

Ако становището за ваксината на "АстраЗенека" е положително, по първоначална индикация ще получим през март стотици хиляди дози, допълни Кирилов. По думите му напредва оценката и на ваксината на друг производител, за която се очаква да бъдат публикувани резултатите от клиничните изпитвания през следващите седмици. Чака се одобрение и за четвърта ваксина, посочи той.

До края на годината, по предварителни данни, ще могат да бъдат ваксинирани над 5 800 000 граждани. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. По думите му от април нататък ще има много дози ваксини. Към момента там, където първа фаза е приключила, ще се започне с ваксинирането в домовете за възрастни хора и с учителите, което не означава, че няма да се ваксинират хора от първа фаза, ако има желаещи, увери министър Ангелов. Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов посочи, че са готови списъците с желаещи да се ваксинират, попадащи във втората фаза, а на места се готвят и за трета фаза.

Датата на изборите е ясна, има указ на президента, а ние сме се ангажирали с време - 45 дни преди датата, да представим протокола за гласуване по време на пандемия. Очакваме законодателят да гласува възможността за провеждане на изборите след законови промени, които в момента се обсъждат, каза още министър Ангелов. По думите му ще бъде създадена организация, така че максимално много хора да бъдат ваксинирани. Всичко, което се иска от нас като здравни власти, ще бъде направено, увери той.