Борисов: Компромисът ще е с учениците от 5. до 12. клас, ще се въртят от 1 февруари (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9433073 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

За заведенията и търговските центрове в моловете ще се решава в края на месеца

"Рискът от този щам (британския- б.р.) е много сериозен", предупреди премиерът Бойко Борисов на брифинг на Националния оперативен щаб. 

"Новият щам, за който говорихме досега, се разви със страшна сила и виждате числата в Испания, Великобритания, въпреки новия локдаун, който имат. Новият щам се пренася изключително бързо. И затова, въпреки месеците локдаун, който имат в тези държави, броят на починалите и заразените продължава да се покачва. Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, е с образованието", заяви премиерът. 

"От 8 до 10 часа водихме диалог под формата на спор между социални, образователния, икономическия, вицепремиерите и двата щаба. Оптимизмът, който има във всички нас на базата на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават. Вчера Кунчев имаше среща на всичките здравни инспектори в Европа, днес имаме ръководителите на държавите по тази тема", каза Борисов. 

 "По определен ред и учениците от 5 до 12 клас, ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. Това го дължим, защото това поколение, което месеци наред не ходи на училище, е проблем. Радостно е, че над 8000 доктори, медицински сестри, преболедуваха и имат антитела. Колкото повече ваксини идват да могат по най-бързия начин да бъдат поставяни. Министър Ангелов може да води някакъв диалог дали за едно боцване или за две ще плащаме по 10 лв.", каза още премиерът. 

От близо 30 000 в бранша на ресторантьорите само 6300 са подали молба за подпомагане. Рискът за отваряне на заведенията е огромен при този нов щам. За радост Коледните и Новогодишните празници не увеличиха заболяванията, така стана и с връщането на учениците до четвърти клас, надявам се така да е и ситуацията с по-големите деца, допълни Борисов. Само си представете каква ще е реакцията у нас, ако въведем вечерен час, както в другите страни. Рискът е да отпуснем много мерките и да има голяма заболеваемост, която да не може да се овладее, и да се вдигне броят на починалите. Виждате, че държави с много по -стриктни мерки имат по-голям размер на заболяване и смъртност, каквато и по време на война не е имало. Тук мерките са либерални - само не може да се отиде на ресторант, но ако си в хотел, можеш да отидеш.

Удължаването на мерките ще ни струва още 100 милиона лева допълнително,защото ще трябват нови нотификации до Брюксел. Така ще спасим работни места, но няма увеличаване на БВП. Тук предприятията работят, това е наше голямо предимство и затова имаме най-нисък спад на БВП с три процента и сме с най-ниския външен дълг, каза още Борисов.

Той изрази готовност да бъде глобен, ако е нарушил противоепидемичните мерки, но добави че вероятно така трябва да бъде глобена "половината държава".

Трудно ще се приеме като решение на Съвета на ЕС ограничаване на пътуванията на хората, които не са ваксинирани, но във всички случаи държавите, които влагат огромни пари за ваксиниране - ние сме дали 305 млн. лева за ваксини, имат свои решения, каза още премиерът.