Нинова: Подаваме ръка на всеки, който иска честни и прозрачни избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/9434274 www.24chasa.bg
Днес е първата от поредица срещи на БСП с извънпарламентарни организации, за съвместно следене на изборния процес. Снимка БСП

Започнаха срещите на левицата с извънпарламентарни партии за съвместно следене за честността на изборите

Изчистване на списъците от мъртви души с активна регистрация и видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и изготвянето на протоколите. Тези две промени в Изборния кодекс са внесли днес от БСП в деловодството на парламента. Това обяви лидерката на левицата Корнелия Нинова преди началото на първата среща на опозицията с извънпарламентарни партии и граждански организации за провеждането на честни избори.

Идеята на левицата за видеозаснемането на вота включва и правенето на запис при преброяването на бюлетините в секционните комисии, който да бъде признат в съда, ако се наложи обжалване на изборните резултати, обясни още Нинова.

Според нея гласуваме по пощата е възможно едва след въвеждането на активна регистрация. "Ако то се приеме, ще е възможна и втората крачка", каза още соцлидерката.

Най-вероятно предложените промени в ИК ще се гледат още другата седмица в парламента.

Днес е първата от поредица срещи на БСП с извънпарламентарни организации, за съвместно следене на изборния процес. В заседанието в столичен хотел участват 15 партии и граждански сдружения, сред които партия АБВ, Социалдемократическа партия, Комунистическа партия, Съюз на отечеството, ГП "Ние гражданите", Съюз на пенсионерите 2004 и др., за които Нинова каза, че вече са си партнирали по време на избори.

Целта ни е да обединим усиля и да осигурим спокойствието на гражданите в изборите. Като най-голяма опозиционна партия има структури в цялата страна. Имаме членове в секционните комисии и търсим обединение, за да направим паралелното преброяване, каза още Корнелия Нинова.

Освен поканените организации много сами са потърсили БСП за партньорство в наблюдението честността на изборите.

За отказа на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" да си сътрудничи с левицата, Нинова бе лаконична.

"Всеки има право на своя избор. Негово право е да се самоопредели къде е", каза тя и покани всяка партия да се присъедини към социалистите.

"Нека всеки заповяда. Тук може да ни обедини надпартийна ценност. Но тук не става дума за предизборни и следизборни коалиции", обясни още Нинова и добави, че не са отправили все още покана към Мая Манолова и нейното движение "Изправи се.БГ".