Нинова: Още не сме разговаряли с Манолова, ще поканим и Христо Иванов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9434863 www.24chasa.bg
Председателят на БСП Корнелия Нинова КАДЪР: Би Ти Ви

Моделът трябва да се промени, за да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората, каза лидерът на социалистите

"Още не сме разговаряли с Мая Манолова, искаме да изпълним дневния ред, който сме очертали с първите 30 партии и граждански обединения, с които сме работили през годините. Ще поканим и Христо Иванов на разговори". Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви във връзка с организираните от БСП разговори с близки до нея партии и обединения

„Искаме да върнем доверието на хората в институциите и в изборния процес. Въпросът не е партиен, той е държавнически. Има недоверие към политическата класа и институциите, което ги делегитимира. Връщането на доверието у хората е държавнически въпрос”, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя припомни, че има много примери за нарушения в изборния процес и това отблъсква хората от изборите. По думите й ниската активност в изборния процес довежда до ниска легитимност и на избраните, а във време на криза е нужно да имаш силна подкрепа, за да предприемаш мерки.

Запитана дали има съмнения в предстоящите избори, Нинова отговори утвърдително и лаконично: „Тези избори ще ги правят ГЕРБ“. Тя спомена и примерите с техни представители, които са носели чували с бюлетини, инструктирали са как да се гласува и за кого при предишни избори.

„Решението на въпроса за намаляване на силата на купения и корпоративен вот е масово гласуване, висока активност. Гласувайте, без страх, свободно, не се поддавайте на внушения, че е опасно да се гласува. И още повече на внушенията, че каквото и да случи, този вот е предрешен. Просто гласувайте за когото предпочитате, но гласувайте – това е изходът от купения, корпоративен, контролиран вот”, апелира Нинова.

„Високата активност е ключова за легитимност на изборите и институциите”, подчерта лидерът на социалистите.

На въпрос за „анти-ГЕРБ” фронта, организиран от левицата, Нинова коментира: „Подчинени на сериозната държавническа цел, като най-голямата опозиционна партия, поехме инициативата и подаваме ръка на всички, които искат, за гарантиране на честни избори. Това е надпартийна цел. Всички трябва да се обединим за честността на изборите”.

Лидерът на българските социалисти поясни, че БСП има структури в цялата страна, а някои от извънпарламентарните партии, които се заявяват за промяна, нямат такива. БСП, като парламентарно представена партия, има също и членове в секционните избирателни комисии.

„Искаме да обединим нашите и техните възможности в името на демократичния, правовия ред, легитимността на институциите”, обясни Нинова.

Тя обяви за пореден път предложенията на левицата, внесени днес за промяна в Изборния кодекс, сред които са видеонаблюдение – да се предава онлайн броенето на бюлетините и съставянето на протокола, и да се прави запис, който да бъде доказателство в съда при оспорване резултата от изборите. Другото предложение на левицата по думите й е свързано с изчистване на „мъртвите души” от списъците, публичен регистър на избирателите и активна регистрация.

„Важната тема е какво ще се случва след изборите. Нито една политическа партия, която претендира да влезе в парламента, досега не е сложила програма на масата. Ние сложихме – знаем кои са проблемите и знаем как да ги решим”, категорична е Нинова. Тя подчерта, че „Визия за България” е актуална – и най-вече принципът, заложен в нея за промяна на модела на управление.

Корнелия Нинова акцентира и върху това, че кризата и световната пандемия е доказала необходимостта от реформи, които от БСП са разписали още преди 3 години – реформа в здравната система - болниците да не бъдат търговски дружества, образованието - един учебник по един предмет, а съдържанието му да бъде отговорност на държавата, реформа в социалната система и в пенсионната.

Близо 2 милиона българи живеят на прага на бедността, критикува тя. „Кризата задълбочи неравенствата”, обърна внимание лидерът на левицата, като наблегна на част от предложенията на БСП, залегнали във „Визия за България” и алтернативния бюджет за 2021 г. - преизчисляване на пенсиите, въвеждане на семейно подоходно облагане за младите хора с деца, реформа на ВиК сектора.

„Моделът трябва да се промени, за да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората”, категорично повтори Нинова.