IT бизнесът “краде” кадрите на технологично училище “Електронни системи”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435278 www.24chasa.bg
Ученици на ТУЕС представят проекти на Международния форум за компютърни изкуства Computer Space 2020 пред кмета на София Йорданка Фандъкова.

Хакатон - състезанието за писане на софтуерен код, събира над 200 ученици

Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на ресурси, правене на тестове и оценяването им онлайн и дистанционно, използване на електронен дневник, мултимедийни платформи за учебно съдържание като видеоуроци и други начини за по-ефективен учебен процес.

Ползите и предимствата на дигитализацията се доказаха на практика по време на извънредното положение.

Продължаваме да разказваме за добрите примери при използването на технологиите в българското образование.

Заради пандемията в последната година българското образование се изстреля светкавично в XXI век. Училищата се справиха отлично с превключването към онлайн обучението. Почти няма деца, чието обучение да страда заради неумение на учителите да им бъдат полезни в електронна среда. Това, което днес правят в училище масово, се случва от 10 години в Технологичното училище “Електронни системи”, което е звено на Техническия университет в София.

Училището е създадено през 1988 г. и наскоро празнува 30-годишен юбилей. Отбеляза го с научна конференция “Ръка за ръка с бизнеса”. Конференцията беше посветена на изключително ефективния образователен модел. В основата на този модел стои

тясното

сътрудничество

между средно

училище,

университет

и бизнес

В конференцията участваха представители на ТУ-София, и на всички бизнес партньори от IT сферата, разказа за “24 часа” доц. д-р Стела Стефанова, която от 10 г. ръководи училището, а преди това 17 г. е негов заместник-директор и познава целия процес на развитието. Преподава основно автоматизация на проектирането в електрониката и всичко, свързано с мрежови технологии. Ръководи и CISCO академията на училището.

Основата на връзката с бизнеса се формира най-вече с помощта на завършили възпитаници, които формират гръбнака на IT индустрията в България, те управляват компании и са водещи специалисти. Завършвайки елитното училище, намират изключително голям смисъл да идват и да преподават най-новите технологии и най-новите решения с практически ориентиран подход.

И остават свързани с училището - спонсорират, водят дипломни проекти. Те създадоха преди 5 г. Асоциация на завършилите ТУЕС. Тази организация подпомага комуникацията с бизнеса. Предприемат се масови инициативи за обучението на учениците в извънкласни форми.

Преподавателите в Технологичното училище “Електронни системи” забелязват с радост тенденцията, че децата на завършилите искат да извървят пътя на родителите си. В ТУЕС вече има второ поколение ученици - деца на дипломирали се там преди години.

Учениците, придобивайки професионално образование, полагат държавни квалификационни изпити по практика на специалността под формата на дипломна работа, която се прави поне 3 месеца. В защитата на дипломните работи участват комисии от хора от IT бранша. Дипломните проекти всъщност се създават в самите фирми. Ученическите практики са на конкретно работно място.

100% от

учениците

правят

дипломните

си работи

в компании

на наши партньори и защитават пред тях, обясни доц. Стела Стефанова.

Това се превръща в своеобразен модел за интервю за работа. Голяма част от учениците от ученическата скамейка директно започват работа, като едновременно с това и следват.

“Готвим софтуерни специалисти и IT специалисти в областта на комуникационните, мрежовите технологии, информационна сигурност. През последните години правим т.нар. ученически хакатон. Това е състезание, в което ученици

няколко дни

пишат софтуерен

код с уникални

разработки

Има ментори, жури, класирания. Това е едно от най-масовите и изключително атрактивни мероприятия. Събират се над 200 ученици и се създава невероятна еуфория”, обясни още директорката.

Последният хакатон направили в онлайн формат заради коронавируса. Присъствено било само награждаването. И през март ще има софтуерен хакатон онлайн.

През последните години специалността “Системен програмист” се радва на голям интерес. В дните на отворените врати в ТУЕС посрещат бъдещите ученици и им показват проектите в областта на изкуствения интелект, на софтуерните технологии или информационна сигурност. Когато приемните дни бяха в присъствения формат, през сградата на училището минавали над 1500 души. 18 години ТУЕС печели националното състезание по компютърни мрежи, няма конкуренция в България. Това

осигурява на

абитуриентите

вход без изпит

в Софийския университет и в Техническия университет в София.

Училището е с повече от 50 държавни и международни награди. Последната е от 2020 - награда на Българската асоциация за информационни технологии за специален принос за развитието на технологиите в България. Ученици са със софтуерни призове и в САЩ.

“В съвременните условия IT специалистите са в авангардните позиции на обществото. Няма как без интернет свързаност, няма как без софтуерни технологии. Съвременният свят не може без облачните технологии, визуализация, изкуствен интелект”, категорична е доц. Стела Стефанова.