18 г. затвор и 500 000 лв. кръвнина за убийството на разследван за въоръжени грабежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435298 www.24chasa.bg
Автоматът, с който е застрелян Петър Валериев.Снимка:МВР

Бургаският окръжен съд наложи 18 г. затвор на Иван Петров от Шуменско, подсъдим за убийството на бившия си авер и съучастник в няколко въоръжени грабежа Петър Валериев.

Петров ще трябва да плати общо 500 000 лв. кръвнина на детето, родителите, брата и сестрата на жертвата.

Съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 16.11.2019 г., в промишлена зона „Север” в Бургас, в близост до езерото Вая, умишлено умъртвил Петър,  като го прострелял с автомат „Калашников”. 

По време на разследването е установено, че Петър е извършил убийството, действайки по предварително взето и обмислено решение. Двамата мъже са се познавали и имали неуредени финансови отношения, свързани с извършени въоръжени грабежи. Иван подмамил Петър на среща извън града, на безлюдно и труднопроходимо място. Убийството е осъществено от непосредствена близост с един изстрел.

 Съдът призна подсъдимия за виновен и за незаконно притежание на оръжие  - автомат Калашников с 26 патрона.  За това деяние бе наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 г. Съдът определи общо най-тежко наказание между двете обвинения в размер на 18 г. затвор.

Приятелката на убития, от която той има малолетно дете, бе конституирана като граждански ищец. В съдебно заседание тя предяви граждански иск срещу Иван Петров в размер на 280 хил. лв. Съдът конституира родителите на пострадалия, неговите сестра и брат като граждански ищци и частни обвинители и прие за съвместно разглеждане в наказателния процес предявените от всички тях граждански искове, всеки в размер на по 150 хил. лв.

Исковете обаче бяха редуцирани от съда на 150 хил.лв.за детето на убития, по 90 000 лв. на родителите на жертвата и по 80 000 лв. на сестрата и братът..

По време на съдебния процес подсъдимият не пожела да даде обяснения и не се възползва от възможността за последна дума.

Делото бе гледано по реда на съкратеното  съдебно следствие, при което подсъдимият призна вината си и получи наказание, намалено с една трета.

По време на съдебните прения държавното обвинение изтъкна, че се установява безспорна доказаност на обстоятелствата по делото, изложени в обвинителния акт и пледира за доживотен затвор. Убийството е извършено от подсъдимия с пряк умисъл и той е можел да ръководи постъпките си. Иван Петров  е демонстрирал пълно незачитане на правовия ред и човешките ценности, смята прокуратурата. На същото становище бе процесуалният представител на частните тъжители.

 Защитата изтъкна като смекчаващо вината обстоятелство процесуалното поведение на Иван Петров в хода на досъдебното производство, с което спомогнал за разкриване на обективната истина. Адвокатът пледира за наказание от 15 г.

Присъдата на Окръжен съд Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.