Ивайло Данаилов: БТА е съвременният пиар на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435500 www.24chasa.bg
Ивайло Данаилов преди изслушването в медийната комисия СНИМКА: Йордан Симeонов

"Има една дума - бетеанец, която означава обективен и голям журналист. Тя е една от причините, поради които се кандидатирам за генерален директор на БТА." Така започна изложението си журналистът Ивайло Данаилов, подкрепен от БСП за поста, когато представи концепцията си за развитие на БТА пред комисията по културата и медиите.

Според Данаилов БТА трябва да се върне там, където е била преди много години. По думите му работата на агенцията е да представя новини бемз политическа окраска.

Неговата амбиция е да направи агенцията разпознаваема и търсена. "Сега БТА почти не се появява като основен източник на новини у нас, а преди години се равняваше с най-големите агенции в света", каза той.

Много важна за Данаилов е ролята на БТА в борбата с фалшивите новини. Той цитира израза "ще проверя в БТА" като част от имиджа на агенцията, която винаги е поднасяла достоверна информация.

Анализи, бързина и повече кореспонденти в чужбина - това според Данаилов липсва на БТА в момента. "Една агенция е толкова по-добра, колкото е по-бърза", смята той. Според него трябва да се увеличат и кореспондентите, тъй като в момента има само един пункт в чужбина - в Брюксел.

БТА е съвременният пиар на България, особено редакцията "Информация за чужбина", смята Данаилов. Причината е, че тя излъчва новини от страната, затова трябва да бъде подкрепена. Не общественото мнение, а професионализмът, бързината и точността трябва да управляват БТА, каза още той.