15 бивши приятели се събраха с БСП, Слави не отиде (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435550 www.24chasa.bg
15 извънпарламентарни партии, бивши приятели на БСП, уважиха поканата на Корнелия Нинова. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Да се самоопредели къде е, препоръча Нинова на шоумена политик

Манолова още не е канена на среща от бившата си партия

15 извънпарламентарни партии и неправителствени сдружения, които през годините са били коалиционни партньори на БСП, се отзоваха на поканата на социалистите да обсъдят съвместни действия за гарантиране честността на изборите. Очаквано на разговорите в столичен хотел не отиде представител на “Има такъв народ” на Слави Трифонов.

“Всеки има право на избор. Негово право е да се самоопредели къде е”, каза по адрес на бившия шоумен лидерката на БСП Корнелия Нинова.

“Г-жо Нинова, мисля, че ви е малко късно да бъдете котаракът Леополд. Вие отдавна сте си избрали да бъдете от другата страна. С вас, г-жо Нинова,

стоим от двата

бряга на реката”,

написа Трифонов във фейсбук ден по-рано в отговор на получената покана от социалистите за среща. Според него БСП е имала възможности през последните 11 г. да направи много за честността на изборите, но не го сторила.

Основаната от бившия президент Георги Първанов АБВ, Социалдемократическата партия, Комунистическата партия, “Съюзът на отечеството”, ГП “Ние, гражданите”, “Съюз на пенсионерите 2004” и др. подобни организации изпратиха представители на свиканата от Нинова среща.

“Нека всеки заповяда. Тук може да ни обедини надпартийна ценност.

Не става дума за

предизборни и

следизборни

коалиции”,

обясни Корнелия Нинова в началото на разговорите. Социалистите още не са канили на среща бившата омбудсманка и соцдепутатка Мая Манолова и нейното движение “Изправи се.БГ”.

“Целта на нашата среща е да обединим усилията си, за да гарантираме на българските граждани честни избори. Да им дадем гаранции, че ще защитим гласа им и че той ще бъде отчетен така, както е подаден. Да гласуват свободно и без страх. И да им гарантираме спокойствие в деня на изборите. Ние като най-голямата опозиционна партия поканихме и подаваме ръка на всеки, който подкрепя тази надпартийна демократична ценност – честни и прозрачни избори. Благодарим ви, че се отзовахте”, обърна се към дошлите на срещата Нинова.

“Предлагаме ви конкретен текст на обща позиция, която стъпва на принципни, конституционни ценности и на общите ни намерения – как да действаме оттук нататък”, каза соцлидерката.

Какъв е точният

текст на

споразумението

не стана ясно

Нинова представи пред 15-те гости предложенията на БСП за промени в изборния кодекс, които да регламентират видеонаблюдението в избирателните секции и изчистването на избирателните списъци от мъртви души.

БСП ще се опита и да осигури застъпници за почти всяка секция в страната, за да могат нейни хора да следят за нарушения и манипулации на вота, разясниха още социалистите на партньорите си. Засега обаче гласуване по пощата било неосъществимо. За него можело да се мисли едва след като бъде въведена активната регистрация на избирателите, стана ясно от думите на Нинова. Целта на социалистите е

на изборите

да има висока

активност,

за да даде легитимност на партиите, които успеят да влязат в следващото Народно събрание, разясни Нинова.

“Утре продължаваме консултациите с други партии и организации, защото, след като отправихме поканата за обединение за честни избори, се заявиха още много, така, че тези разговори ще продължат и другата седмица”, посочи Нинова. Тя добави, че само за тази седмица на поканата ѝ откликнали 20 партии и 10 граждански сдружения.

Освен поканените организации други сами потърсили БСП за партньорство в наблюдението за честността на изборите.