Червените искат и съдът да гледа вота на видео, ДБ лансира своята платформа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435571 www.24chasa.bg
ХРИСТО ИВАНОВ

Няма хора за комисиите, откъде и за наблюдение, отвръща ГЕРБ

Два проекта за видеонаблюдение на изборите и на броенето на бюлетините внесе опозицията в парламента. Единият е на БСП и е официално вкаран в НС, а за втория - на “Демократична България”, се очаква някой депутат да го припознае.

Да се въведе видеонаблюдение във всяка секционна комисия при броенето на бюлетините, се появи като идея на много опозиционни партии на консултациите при президента Румен Радев. Обсъждано бе и застъпници или наблюдатели да могат

да снимат с

мобилните си

телефони

как броят членовете на СИК. Още на разговорите управляващите от ГЕРБ обявиха, че и сега снимането не е забранено и те няма да променят Изборния кодекс заради “екзотични идеи”.

Във всяко изборно помещение да се осигурят камери, които да се включват след края на изборния ден, предвиждат законовите текстове, внесени в четвъртък от БСП и обявени от лидерката Корнелия Нинова. Предвижда се камерите да излъчват онлайн, за да може всеки гражданин да наблюдава процеса. Освен това те ще записват броенето, а записите ще се предават в ЦИК заедно с останалите изборни книжа, за да може да послужат в съда в случай на оспорване. Червените предлагат и активна регистрация, за да се

премахнат

т.нар. мъртви

души от

списъците

Всеки наблюдател или застъпник да може да снима с телефона си броенето на бюлетините, е записано пък в проекта на хората на Христо Иванов. Партийният лидер дори лансира като възможност за разпространение на записите платформата на ДБ “Ти броиш”. През нея по принцип коалицията на Иванов и ДСБ събира застъпници за изборния процес.

Засега обаче законопроектът на ДБ дори не може да бъде разпределен по парламентарните комисии, защото коалицията е извън Народното събрание и няма право на законодателна инициатива. Затова в сряда Иванов организира пресконференция на входа на парламента и призова някой депутат да припознае проекта. Страх ви е от гласуване по пощата, поне приемете видеонаблюдението, призова под прозорците Иванов. Засега очевидно безрезултатно, въпреки че всички парламентарни партии са получили предложенията му.

“За” видеонаблюдение се обявиха и “Републиканци за България” на Цветан Цветанов, “Изправи се. БГ” на Мая Манолова, АБВ, МИР, “Възраждане” и “Има такъв народ” на Слави Трифонов. Принципно идеята подкрепя и ДПС, но пред Румен Радев подчертаха, че такова предложение няколко пъти е било отхвърляно. На предишни отваряния на Изборния кодекс такива текстове са внасяли и от “Воля” на Веселин Марешки.

Интересен въпрос е

кой ще

наблюдава,

след като в момента не могат да се осигурят и хора за СИК. Как ще се осигурят хора да ги наблюдават тях самите, коментира вчера депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред bTV.

Забранено е и всеки да бъде сниман без неговото съгласие. Трябва ли да искаме писмено съгласие от всеки, допълни пък Александър Сиди от ВМРО, опитвайки да лансира идеята, че предложенията са за заснемане на избирателите, а не на членовете на комисиите, докато броят.