Февруари: Връщат в училище и 5-и клас, мислят до края на месеца за ресторантите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435646 www.24chasa.bg
От понеделник на серия съвещания при премиера Бойко Борисов се обсъжда евентуалното облекчаване на мерките.

Компромис можем да направим само с образованието, удължаването на ограниченията обаче ще струва още 100 млн. лв., каза Борисов

Трябва да сме внимателни с оптимизма от добрите резултати, британският щам може бързо да ги опровергае, предупреди щабът

Епидемичната обстановка да се удължи до края на април, предлага министър Ангелов

През февруари в клас ще се върнат всички ученици от 5-и до 12-и клас, като това ще се случва на ротационен принцип.

Зелена светлина

вероятно ще има

и за фитнесите

и провеждането на спортни занимания. Решението за отваряне на заведенията обаче се отлага до последно - ще се вземе най-рано в сряда или в останалите дни до 31 януари, когато изтича срокът на обявената извънредна обстановка.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който в четвъртък се включи в брифинга на здравните власти.

“2 часа водихме диалог под формата на спор със социалния, икономическия, образователния министър, вицепремиерите и двата щаба. Оптимизма, който има във всички нас на база на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават”, каза той и допълни, че в тази ситуация, заради британската мутация на коронавируса, единственият компромис, който може да се направи, свързан със здравето, е образованието.

“Новият щам се разви със страшна сила във Великобритания, Холандия, Германия, Испания. Виждате им числата - минаха 50 000 заразените въпреки пълния локдаун, който имат”, каза премиерът.

По думите му рискът при този щам е огромен. Голям бил и рискът, ако се разпуснат твърде много мерките сега, след това е много трудно да се овладее ситуацията.

“Ще бъде проблем, ако разхлабването на мерките за учениците, фитнесите и това, което сме намерили като компромис с докторите и министрите, доведе до повишаване на заболеваемостта”, загатна за фитнесите Борисов.

“Ще наблюдаваме ситуацията в страната до 31 януари. Видя се, че яслите, детските градини и учениците до 4-и клас не повишиха заболеваемостта. Дай боже така да е и с по-големите ученици”, каза още той.

Той не даде ясен и категоричен отговор за отварянето на заведенията, които днес очакваха решението на здравните власти. (Реакцията на бранша - виж долу.)

“Ако се разберем с бранша да работят при някакви условия, това ще се говори до 31 януари”, обясни той. Посочи обаче, че от 30 000 заети в ресторантьорския бранш едва 6300 са подали заявление за подпомагане от държавата заради затварянето. “Защо - оставям на вас да прецените”, вметна Борисов.

Много хора

работят в

сивия сектор,

стоят месеци наред без работа заради кризата, но и държавата няма как да ги подпомогне, заключи той.

По повод готовността на бранша да отвори, въпреки забраната, премиерът каза, че те били в правото си да го направят, но не е задължително хората да ги посещават. 

Удължаването на мерките след края на януари ще струва на държавата още 100 млн. лв., предупреди Борисов. “Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но БВП не се увеличава”, допълни той.

Именно такова обаче ще е предложението на здравния министър проф. Костадин Ангелов на следващото заседание на Министерския съвет - епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца и да продължи до края на април. Това стана ясно от отговорите му пред депутатите от парламентарната здравна комисия по-късно през деня.

Основната причина е британската мутация на коронавируса, която много притеснява здравните власти.

“Това, което се случва във Великобритания, Нидерландия и Ирландия, никак не е оптимистично. Това ще дойде и в Европа, както и до нас”, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В Ирландия новата мутация на вируса причинявала 40% от заразяванията, докато преди няколко седмици процентът бил 2-3. В Нидерландия пък вече имат 10-20% дял на новия вариант.

Всички държави членки изразили притеснение от новата вирусна линия, обяви Кунчев след участието си в сряда в онлайн заседание на Европейската научна платформа.

“Сега в България 10 души заразяват между 5 и 6 души и затова имаме намаляващ темп. Във Великобритания обаче 10 души заразяват други 27 души”, обясни Кунчев и допълни, че мутацията не води до по-тежко протичане на заболяването, но се разпространява много по-бързо заради високата му концентрация в носоглътката, която е между 10 и 100 пъти по-голяма. А при толкова много заразени болниците отново ще се препълнят.

“Намираме се в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам”, категоричен бе Кунчев.

Тезата допълни и шефът на щаба и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Цитирайки данни на медици от Кеймбридж, той обясни, че ако има нов вирусен вариант, който дава 50% по-голяма вероятност за смъртност, то смъртността като цяло ще се увеличи не повече от 1 път. Докато при щам или вариант, който дава по-голяма заразност с 50%, за какъвто се смята и британският, смъртността се увеличава няколко пъти, а причината - защото се изчерпва ресурсът в лечебните заведения.

Генералът даде и подробни данни за развитието на ситуацията с коронавируса у нас от октомври досега, от които стана ясно, че

сега

заболяемостта е

3 пъти по-висока,

а смъртността -

9 пъти

35 на 100 000 е била заболяемостта на 1 октомври миналата година, а сега е 108. Пикът на този показател до момента е бил на 23 ноември с 667 на 100 000. Мерките бяха въведене на 28 ноември.

1,2 на 100 000 пък е била смъртността към 1 октомври, а сега е 10,2. Пикът е бил на 8 декември с 27,7 на 100 000.

“С твърдост на мерките около 65-70%, които въведохме през ноември, очаквахме те да дадат резултат между 2-3 седмици след въвеждането им. Ясните и отчетливи резултати обаче дойдоха след 4 седмици. Спадът в смъртността пък дойде 16 дни след пиковия ден по заболяемост”, обясни Мутафчийски.

Заведенията на протест на 27 януари: Какво, ще ни застрелят ли, ако отворим?

Протест на собствениците и работещите в затворените заради противоепидемичните мерки ресторанти, кафенета и нощни клубове свикаха за 27 януари Сдружението на заведенията в България и Асоциацията на заведенията в България. Организацията на митинга под прозорците на Министерския съвет стана за часове, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че засега хранителните и питейните заведения остават затворени. Ден по-рано пък здравният министър Костадин Ангелов даде 18 февруари като най-ранна възможна дата за отваряне на ресторантите и края на месеца за нощните клубове.

“Марш на свободата” са кръстили протеста си двете сдружения. Те призовават към протеста да се присъединят и всички останали затворени заради епидемията бизнеси.

“Вървим към

протестно отваряне на

ресторантите на

1 февруари

при спазване на всички противоепидемични мерки”, обяви пък председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. 

“Ще ни арестуват ли? Ще ни застрелят ли? Какво повече могат да ни вземат? Какво можеш да вземеш на човек, на когото си взел всичко”, заяви той по повод възможна остра реакция срещу протестното отваряне от страна на здравните власти и полицията.

“Явно вирусът ходи само по ресторантите. И то в тези ресторанти, които са извън хотелите. Отваря всичко без нас. Ресторантът в хотела може да работи, но ресторантът пред хотела не може. Това е двоен стандарт.

Правителството

отваря всичко без нас”,

каза още Алибегов.

От ноември до януари правителството не е плащало обещаните по 24 лева на ден за служителите на затворените заведения, твърди още той. Освен това от 6300 фирми, кандидатствали за схемата с подкрепа за 20% от оборота на затворените бизнеси, също не се знаело да има одобрен.

“Много от заведенията изобщо няма да могат да отворят. Очаквам по-късно през тази година много от заетите в сектора да емигрират”, каза още Алибегов.

Ваксини за 5,8 млн. души до края на годината, обеща министър Ангелов

Това са разчети, ако няма нови одобрени от ЕМА

5,8 млн. български граждани ще могат да бъдат ваксинирани до края на годината. Това по предваритени данни е броят, който страната ни очаква да получи до края на декември, като той включва количества само от двете одобрени за момента ваксини - на “Pfizer/Biontech” и “Moderna”, обяви в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За ваксината на “АстраЗенека” пък се очаква становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) следващата седмица.

Ако то е положително само от нея през март страната ни ще получи допълнителни стотици хиляди дози, обяви шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов. Напредвала и оценката за ваксината на Janssen.

Още следващата седмица ще бъде доставена и пратка от 14 040 дози от ваксината на “Pfizer” което почти напълно щяло да компенсира частта, която не пристигна тази седмица, според думите на Кирилов.

През февруари се очакват още 83 хиляди дози, а през март - 104 хиляди дози. До края на март пък от “Moderna” се очакват 24 000 дози, а след това още 3600 дози, допълни той.

Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19, каза и шефът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. Той допълни, че са готови списъците на желаещите и във втора фаза, а на места вече се готвят и тези за трета.

От имунизирания до момента медицински персонал 63% са мъже, а 37% - жени. От всички пък 46 на сто са лекари, 23% са медицински сестри и 19 на сто са болничен персонал и др.

Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти, допълни още Гигов. 

Проби с новия щам в “Пирогов” имало още през ноември

Най-голямата спешна болница у нас “Пирогов” е дала първите 4 проби за секвенция за новата вирусна линия на Националната реферетна лаборатория, като това е станало още в края на ноември.

Пробите били на българи, пребивавали в Англия.

Това обяви шефът на болницата проф. Асен Балтов на брифинга на здравните власти в четвъртък. 

Въпреки че все още няма потвърждение от Центъра по заразни и паразитни болести, великобританският щам вече е в България, категоричен бе професорът. Наличието му установили лабораторните лекари в PCR лабораторията на “Пирогов”.

“Нашата PCR лабортория диагностицира по 3 гена. Единият от тях е т. нар. S ген, който е на шипа където са и тези видоизменения и модификации. От пробите, които изследвахме нашите машини не го отчитат, т.е. все едно го няма този S ген, а другите два гена се отчитат с високи нива. Това означава, че във всички случаи имаме човек, който е заразен с коронавирус, но ние не отчитаме S гена”, обясни Балтов.

В последно време пък в болницата отчитат, че няма ден, в който лабораторията да не изследва поне един PCR тест, при който да липсва S генът.

“Затова смятаме че трябва да бъдем много по-внимателни и да се спазват много сериозно мерките”, каза Балтов.