Папата: Aтентатите в Багдад са безумен акт на жестокост

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435701 www.24chasa.bg
Папа Франциск СНИМКА: РОЙТЕРС

Папа Франциск заяви, че е дълбоко опечален от двойния атентат в Багдад, при който по последни данни на иракските власти са загинали 32-ма и са били ранени 110 души, предаде Франс прес.

Папата, който планира да посети Ирак през март, определи нападението като "безумен акт на жестокост". В телеграма до иракския президент Бархам Салих папата изрази "увереност, че всички ще продължат да работят за преодоляване на насилието чрез братство, солидарност и мир".

Франциск добави, че се моли за загиналите и семействата им, за ранените и за служителите на спешните служби, притекли се на помощ на място.

В началото на декември Светият престол обяви, че папата ще посети Ирак от 5 до 8 март по покана на иракския президент и местната католическа църква, като все пак уточни, че окончателното решение ще зависи от "развитието на световната здравна криза", предаде БТА. 

Планира се папата да посети Багдад, равнината Ур, както и градовете Мосул и Каракош в долината на Ниневия, която беше окупирана от джихадистите от групировката "Ислямска държава" от 2014 до 2017 г.

Вчера Ватикана потвърди посещението и започна акредитация на журналисти, които да придружават папата в самолета, с уточнението, че датите "може да бъдат променени".

В реч за италианска телевизия на 10 януари папата показа загриженост във връзка с неизбежното струпване на хора при появите му на обществено място. "Не мога с чиста съвест да предизвиквам събирания" на хора, подчерта той, като добави, че не знае дали посещението в Ирак ще се осъществи.

До 2003 г. в Ирак, предимно шиитска мюсюлманска страна, имаше милион и половина християни. Днес те са само между 300 и 400 хиляди, според неправителствената организация "Хамураби"