Кристиан към близките на Милен Цветков: Няма да ви утеши, но съжалявам (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435739 www.24chasa.bg
Кристиан Николов пристига на първото заседание по делото под охрана.

Делото за катастрофата, при която

беше убит журналистът, тръгна

с искри между прокурори и адвокати

С искри между прокурори и адвокати, както и с кратка реч на извинение от Кристиан Николов, започна делото за катастрофата, при която загина Милен Цветков.

“Досега не съм имал възможност да се срещна с близките на пострадалия. Искам да използвам този момент и да изкажа моите най-искрени съболезнования за загубата. Знам, че това нещо не би могло да ви утеши, до искам да знаете, че искрено съжалявам за случилото се”, каза подсъдимият. В залата бяха само майката на сина му Боян и сестра му.

Кристиан Николов се яви на заседанието с трима защитници - Любомир Таков, Константин Симеонов и майка му Десислава. Прокуратурата обаче поиска тя да бъде отведена от това качество. Причината е, че беше обвинена заедно с него, защото му е дала фирмен джип, с който той се блъсна в колата на Цветков на миналия Великден. Разследването срещу Десислава Николова беше прекратено, но въпреки това съдът се позова на закона и я отстрани от защитата на сина ѝ. 

Повереникът на малолетния син на Милен Цветков адвокат Менко Менков пък поиска отвод на Константин Симеонов, защото той е защитавал майката Десислава. Съдът отхвърли това искане.

Адвокат Любомир Таков беше най-остър в искането си да бъде отведен от делото един от прокурорите - Иван Кучиев. Според него разследването на катастрофата в началото е било разпределено на негова колежка - Сабина Христова, която е привлякла клиента му като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост. После по делото бил наложен и Кучиев, който отхвърли тази теза и обвини Таков, че не е наясно с принципа на случайно разпределение на делата в прокуратурата.

Таков заяви още, че Кристиан Николов е подал сигнал до софийската районна прокуратура. Преписката е изпратена по компетентност в  Специализираната прокуратура, защото имало данни за престъпление по служба от представител на СГП, както и престъпление против правосъдието от повереник по делото. .

“Не само аз, но и други участници по делото считат, че прокурор Кучиев не събира доказателства пълно и не взема решенията си въз основа на вътрешно убеждение. Обвинителният акт не е писан и изготвен от определения прокурор. Никой не се замисля, че ако този произвол продължава, неговото дете може да пострада. За мен и клиента ми е налице съмнение за обективността на Иван Кучиев”, заяви адвокат Таков.

“Относно преписката срещу мен разбирам сега. Очевидно е направена за отвеждането ми. В хода на разследването също ми искаха отвод заради публикация в седмичник, че съм присъствал на тържество в ловно стопанство заедно с адвокат Менков. Това не е вярно. Нямам лични отношения с него, не съм бил на това място, не съм ловец, а за този ден - 16 октомври, мога да посоча къде съм бил - през целия ден в прокуратурата, след това съм взел децата си от училище и съм пътувал с единствения си автомобил със семейството си до Самоков. Не съм предубеден към изхода на делото, не съм избран тенденциозно. Няма основания за отвода ми”, отговори прокурор Иван Кучиев.

Адвокат Менко Менков представи удостоверение от министерството на земеделието, че няма договорни отношения с цитираното в публикацията ловно стопанство и потвърди думите на Кучиев, че нямат лични отношения. Съдът не уважи искането за отвод на прокурора по делото и то ще продължи на 4 дати през февруари, когато ще бъдат разпитвани свидетели.

Според адвокат Таков делото е щяло отдавна да приключи и обществеността да бъде доволна, ако Кристиан Николов не беше обвинен за умишлено убийство при катастрофата с Милен Цветков, а за причиняване на смърт по непредпазливост, каквото е било първоначалното обвинение.

“Как го измисли прокуратурата това обвинение, предстои да разберем. А може би, за да може да остане в ареста”, каза другият адвокат Константин Симеонов и поиска от съда по-лека мярка за клиента си. Съдия Ставрева обаче не я измени, защото за последно се е произнесъл Апелативният съд в сряда. (24часа)