Русия: Социалните мрежи да спрат да популяризират протести срещу Кремъл

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435752 www.24chasa.bg
Руският опозиционен лидер Алексей Навални СНИМКА: Ройтерс

Руската полиция
задържа съюзничка
на Навални

Руските власти поискаха от социалните мрежи, включително от приложението за видеосподеляне Тик Ток, да спрат да разпространяват публикации, поощряващи непълнолетни лица да участват в неразрешени протести в събота в подкрепа на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Снощи руският телекомуникационен регулаторен орган "Роскомнадзор" прикани Тик Ток и най-голямата социална мрежа в Русия "В Контакте" да предотвратят разпространяването на информация, която според регулатора може да доведе до участие на непълнолетни в незаконни действия, които могат да изложат живота и здравето им на опасност.

"Молим ви незабавно да предприемете цялостни мерки за предотвратяване на разпространението на подобна незаконна информация на платформата Тик Ток", заяви "Роскомнадзор". Сходно послание беше отправено и към "В Коктакте".

През 2018 г. руските депутати подкрепиха законопроект, според който призоваването на лица под 18 години да участват в неразрешени улични протести подлежи на наказание затвор. Тогава Навални заяви, че мярката цели да попречи именно на неговите действия.

В края на миналата седмица Навални, най-отявленият критик на руския президент Владимир Путин, беше задържан и впоследствие вкаран в затвора за нарушаване на условията на гаранцията си. Това става при завръщането му в Русия за пръв път, откакто беше отровен с бойно отровно вещество.

Навални обвинява Путин, че е наредил убийството му, нещо, което Кремъл отрича. Привърженици на опозиционера призоваха в цялата страна в събота да бъдат организирани протести срещу задържането му.

Руската полиция задържа Любов Собол, съюзничка на арестувания критик на Кремъл Алексей Навални, която призова поддръжниците му да излязат на улиците, за да поискат освобождаването му, предаде Ройтерс.

Адвокатът й не съобщи причините за задържането в кратко изявление в Туитър. Властите вече заявиха, че планираният протест е незаконен и ще бъдат взети мерки срещу хората, които насърчават други да отидат на него.

Навални е най-влиятелният критик на президента Владимир Путин. Опозиционният лидер беше задържан през уикенда, след като се върна в Русия за пръв път след предполагаемо отравяне с нервнопаралитично вещество. По-късно той беше обвинен в нарушаване на условията на условната си присъда.