Отломки от взривената сграда в Мадрид убили българина, минаващ случайно по тротоара (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9435809 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

По чист късмет децата от съседното училище не били на двора

“Беше като земетресение, мислех, че е избухнала бомба. Живея точно отсреща и готвех в кухнята. След експлозията цялата сграда се люля около 15 секунди. След това всичко избухна в пламъци.” Това разказа пред испанския в. “Ел Паис” свидетел за мощния взрив, който срина сграда в центъра на Мадрид малко преди 15 часа в сряда.

Взривената сграда ще бъде съборена, като работата по отстраняването ѝ ще започне веднага. Властите обмислят доразрушаване с малки, контролирани взривове, тъй като в момента тя застрашава и околни постройки.

Случайно по тротоара минавал 47-годишен българин, потвърди българското външно министерство и вицепрезидентът на регионалното правителство Игнасио Агуадо. След мощния взрив

пред сградата безжизнени

лежали две тела

Информацията, че втората жертва е 85-годишна жена, беше опровергана и бе уточнено, че става въпрос за мъж. И двамата загиват на място.

“Посолството ни в испанската столица е било информирано за смъртта на нашия сънародник устно, по два различни канала от местната полиция. Очакваме официално писмено уведомление”, уточняват от МВнР.

Полицията изключва версията за терористичен акт. Предполага се, че при ремонт на инсталация в сградата, собственост на католическата църква, имало изтичане на газ, което е провокирало взрива.

Свидетели разказват, че силна миризма на газ била засечена в сградата около 14 часа, разпространявайки се по всичките седем етажа. Според източници от архиепископията един от свещениците се обадил на известен електротехник от енорията Давид Сантос Муньос. При пристигането си 35-годишният мъж започнал да инспектира няколко бойлера, които се намирали в сградата. Минути по-късно прогърмяла експлозията, взривявайки една от фасадите.

Жертвите засега са четирима. Сред отломките на 7-етажната сграда бе намерено тялото на 35-годишния Давид Сантос Муньос. Той бил баща на 4 деца.

В четвъртък стана ясно, че

от раните си е починал

свещеник, изваден изпод

развалините на сградата

36-годишният отец Рубен Перес де Аяла бил отец от миналия юни. Линейка го транспортирала в болница с множество тежки изгаряния и лекарите не успели да го спасят.

10 са ранените, един от които сериозно. Сред пострадалите са 5-има свещеници, които били в енорийския дом, както и двама полицаи, отзовали се на сигнала за експлозия.

Трагедията се случи на улица “Толедо” 98 - само на километър от забележителния “Пласа Майор” и на 15 минути пеша от централния площад “Пуерта дел Сол”.

Първите минути след експлозията предизвикаха хаос в централния квартал “Ла Латина”.

Стотици жители

излязоха на балконите си,

когато гъст бял дим, видим от километри, започна да се издига в небето. Сирените на полицията и линейките огласиха целия район.

Живеещите на улица “Толедо” първоначално бяха евакуирани, а след това се върнаха по домовете си. Само 3 семейства останаха в общински жилища, докато се установи дали апартаментите им са безопасни.

Напълно са разрушени горните няколко етажа, използвани за настаняване на духовници. Това е комплекс, в който има център за обучение и кухня за бедни и бездомни, разказват съседите пред Ройтерс.

Взривената сграда се намира между дом за възрастни хора и училище. 200-те ученици току-що се били върнали в клас в сряда след закъснение от седмица и половина поради ефектите от неотдавнашната буря Филомена, която натрупа безпрецедентно количество сняг в града. За щастие, децата се разминали невредими, тъй като по време на взрива не били в двора на училището. Въпреки огромните количества отломки, паднали в двора на училището, само

едно дете получило

лека рана на главата

Училището вече е инспектирано от техниците на местния съвет, но учениците ще учат от вкъщи, докато се оценят пълните структурни повреди.

Жена, чийто син учи в училището, заяви, че “всички прозорци в една от класните стаи са били изпочупени, а децата били силно уплашени”.

Сред обитателите на дома за възрастни хора няма сериозно пострадали. Те са преместени в общински жилища.

Най-малко 15 автомобила са унищожени в района.

Според мадридските власти всички доказателства навеждат на мисълта, че взривът е бил причинен от изтичане на газ. В руините на сградата влязоха специално обучени кучета, които да проверят за още пострадали от взрива.