Демократите ще обсъждат как да процедират с импийчмънта на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/9436183 www.24chasa.bg
Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси СНИМКА: Ройтерс

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси съобщи, че ще обсъди с колеги от Демократическата партия кога Сенатът на САЩ ще бъде готов да започне процедурата по импийчмънта на бившия президент Доналд Тръмп по обвинение в подклаждане на размирици на Капитолия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Според запознати с процеса на планиране Пелоси може да изпрати материалите по импийчмънта в Сената още утре. Републиканският президент Доналд Тръмп загуби изборите, на които се опита да спечели втори мандат, и вчера демократът Джо Байдън встъпи в длъжност. След гласуване в Камарата на представителите по повод на размириците на 6 януари Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, подложен два пъти на процедура по импийчмънт. Сега предстои Сенатът да реши дали Тръмп е подклаждал нападението в опит да попречи на утвърждаване на победата на Байдън, предаде БТА. 

Демократите, които контролират Камарата на представителите, имат малко преимущество и в Сената, но за импийчмънт са необходими гласовете на най-малко две трети от 100-те сенатори.

Според правилата на Сената разглеждането на обвиненията ще започне в деня след предаване на документите. Не е ясно дали може да бъде постигнато отлагане, както намекнаха някои демократи, за да не се попречи на програмата и назначенията на администрацията на Джо Байдън. Евентуален импийчмънт на Тръмп би ангажирал цялото внимание на Сената, отбелязва АФП.

Някои републиканци от Сената заявиха, че Конгресът не трябва да пристъпва към импийчмънт, за да не раздели страната още повече. Но Пелоси заяви, че не може да се показва на един президент, че в последните дни от мандата си може да прави каквото си поиска. "Не мисля, че е много обединяващо да кажете: "О, нека просто забравим и да продължим напред". Това не е начин да се постигне обединение", добави тя.

Засега Пелоси не е казала кога ще предаде документите срещу Тръмп на Сената, отбелязва АФП.