Ще се въведат ли новите маски с по-висока защита заради британския щам?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9436698 www.24chasa.bg
Проф. Ива Христова СНИМКА: Архив

Да се въведат ли новите маски с по-висока защита заради британския щам? На този въпрос отговори в студиото на "Здравей, България" по Нова тв проф. Ива Христова.

Според нея тези маски дават 95% защита, защитават човека, който ги носи, но не защитават човека отсреща. Освен това според нея колкото повече се носи такава маска, толкова по-трудно става дишането. Затова трябва да се спазват и другите мерки - дистанция над 1,5 - 2 м, отбягване на събиране с хора. Според нея помещение от 10 кв. м трябва да се проветрява 20 мин. с отворени прозорец и врата.

Новият щам доста по-добре прониква в организма, съответно дава съответно повече потомство, затова и скочиха процентите на заразените във Великобритания, обясни още проф. Христова. Този щам дава по-висок процент заразени, засяга и по-младата възраст. Тази вълна няма да ни отмине, от нас зависи да затегнем мерките. Британците взеха късно по-строгите мерки, затова и заразените скочиха в пъти.

В момента у нас случаите са малко, което дава глъгка въздух на болниците."Не мисля, че ще се стигне до препълването на здравните заведения у нас", заяви още проф. Христова. В края на февруари-март ще пристигне по-голямата пратка ваксини, така че в края на март ще има повече ваксинирани, каза тя.

Няма данни заболяването с новия щам да протича по-тежко. Но има данни за повторна зараза с друг щам на коронавируса. Делът на заболелите по този начин обаче е нисък, заяви проф. Христова.