Студенти настояват за намаляване на наемите за общежитията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9436778 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Намаляване на таксите за наем на студентските общежития - за това настояват от Националното представителство на студентските съвети.

За искането са уведомени министърът на образованието Красимир Вълчев, както и ректорите на големите университети у нас, предаде БНТ.

Основните аргументи за това са в настъпването на втората вълна на коронавируса и затварянето на учебните заведения, наложило много от студентите да се върнат в родните си места и жилища, заради което не обитават общежитията, обясни в "Денят започва" Лидия Даскалова от Националното представителство на студентските съвети.

Нашите аргументи са по-скоро от социална гледна точна - бихме искали колегите ни да бъдат облекчени, допълни тя. Искането е намаляването на наемите да бъде за всички студенти, без подоходни и други социални критерии.

Обясниха ни обаче, че към момента това е невъзможно, тъй като би утежнило бюджетите на ВУЗ-овете, каза още Даскалова. Към момента 7 университета са взели искането под внимание.

Друг призив от страна на студентите е намаляване на семестриалните такси с аргумента, че дистанционното обучение предоставя по-различни възможности в самия процес на обучение.