Мария Ваклинова, оцеляла след падане с асансьор, още чака да започне делото за инцидента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9436823 www.24chasa.bg
Мария Ваклинова СНИМКА: Архив

Вече 7 години след като една жена пострада, а друга изгуби живота си при падане на асансьор, няма виновни за инцидента, няма и започнало дело, предаде в репортаж Нова тв. Инцидентът се случва през 2014 година в 12-етажна сграда.

„Бях напълно здрав човек, преди това да се случи, а днес съм човек със здравословни проблеми. От друга страна имах шанса да живея втори живот и да оценя своя живот. От трета страна – за да се погрижа за здравето си, имах нужда от помощта на близки, познати и непознати”, споделя Мария Ваклинова.

Адвокатът на Мария обясни, че делото е във фазата на обвинението. В началото прокуратурата бързо събира доказателства и го внася в съда. Оттам обаче връщат делото за поправяне на обвинителния акт. Над 4 г. делото не е в ход, в последствие е привлечен пети обвиняем. Изненадващо месец-два след това делото е прекратено срещу четирима обвиняеми.

„Обжалвахме това прекратяване. Спечелихме в градския съд. В момента, по протест на прокурора и по жалби, делото е в Апелативен съд. За част от престъпленията обаче давността е кратка – 7 години и половина, което на практика означава, че това дело не може да се изкара. Тъй като то обичайно е на три инстанции, а дори не е започнала първата”, обясни юристът Александър Кашъмов.

Мария и адвокатът й се надяват на чудо, за да влезе делото им в съда в определените срокове. Пострадалата жена е на мнение, че отговорността на техниците трябва да е ясна, регламентирана и те да я носят.