Министър Ангелов: За 30 мин. всеки може да получи спешна помощ по въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/9437324 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов СНИМКА: МС

Има процедура, съгласно която министърът на здравеопазването може в рамките на 30 мин. да поиска издигането на въздушен транспорт  за спешна медицинска помощ. Това е разписана процедура съвместно с министъра на отбраната и до сега не е имало български гражданин, който да е имал нуждата от такъв транспорт и да не го е получил на време. Това обясни здравният министър Костадин Ангелов на петъчния парламентарен контрол.

Миналата година е създадена работна група към премиера за обмислянето как да се организира летателна спешна помощ, обясни още министърът.

МЗ пък е провело редица срещи, където, за да се обсъди как функционира системата HEMS. Самият Ангелов имал среща с началника на отбраната и ген. Мутафчийски, на която са обсъждали да започне тази система и у нас, както тя работи в множество други държави. При нея се изисква изграждането на 24-часови летателни екипи за спешна помощ, като за това ще трябва да се изградят 7 точки за излитане в България.

Щом се сдобием с медикоптер, ще се стартира изграждането на летателни площадки от двете страни на Стара планина, обясни здравният министър. Тогава ще се решава и дали да се ремонтират същестуващите Кугъри, или да се купят друг тип хеликоптери.

В момента тече и обновява нето на цялата материална база в 203 центъра за спешна помощ и филиалите към тях, както й 34 спешни отделения, а осигуряването на въздушен медицински транспорт е част от логичните действия за модернизация на спешната помощ у нас, обясни министър Ангелов.

Още 32 месеца ни делят от това България да има медицински хеликоптер. В рамките на това време ще се осигури база за съхранението му както и ще се обучи персонал за ползването му, стана ясно от думите на министъра.