Министър Сачева: Подпомогнали сме около 1 млн. души в пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9437564 www.24chasa.bg
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

Около 1 милион души са получили подпомагане от държавата в условията на пандемия по различните мерки. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Народното събрание.

Според нея по някои от мерките има забавяне на плащанията и вероятно държавата не е достигнала до всички нуждаещи се.

„Със сигурност има хора, които още чакат своите плащания, вероятно не сме успели да стигнем до всички, които имат нужда. Успели сме да достигнем до около 1 милион души“, каза още тя.

По думите й по мярката 60/40 са изплатени 747 млн. лева и са запазени 250 000 работни места, отчете министърът. По 80/20 са изплатени около 82 млн. лева, а по мярката за директна помощ към работниците „Запази ме“ с 24 лева на ден, са подпомогнати 16 000 работници.

„Имаше забавяне на изплащането на 24 лева, но до края на януари ще бъдат изплатени на хората“, увери тя.

Министър Сачева обясни, че това се е получило и заради много сгрешени подадени декларации и банкови сметки при подаването на документите.

По мярката за родители, които са останали у дома, за да гледат децата си по време на дистанционното обучение, са изплатени около 30 млн. лева, като най-много подпомогнати семейства има в Пловдив, София, Бургас, Благоевград и Русе.