2 милиона българи ще се ваксинират до края на годината (Допълнена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9437655 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

От 4 февруари може да се възстанови присъственият обучителен процес с връщане на до 40 на сто от класовете от пети до дванайсети. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Заедно с Министерството на образованието и науката ще бъде изготвена такъв тип програма, така че тя да е съгласувана между двете министерства и да носи най-малък риск за преподавателите и другите граждани.

От наличните данни в световен и национален план новият коронавирусен щам продължава да циркулира и всяка прибързана промяна води до повишаване на броя на болните, добави той.

2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарен контрол.

По думите му България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата в различните групи. Няма такъв срок, защото се очакваше да се доставят ограничени количества ваксини, обясни Ангелов.

На сайта на Министерството на здравеопазването са посочени индикативните количества ваксини от двама производители. Всяка държава-член на ЕС е заявила първоначални количества ваксина от всеки производител и ЕК е изчислила квота за всяка държава, припомни министър Ангелов и допълни, че има възможност количествата по квотите да се предоговарят между държавите-членки. Индикативен график за доставки от даден производител ще е наличен след договор с производителя и други изпълнени условия. Доставките се разполагат във времето според издаването на одобрение от ЕК и според производствените възможности на производителя.

До края на годината в България ще има достатъчно ваксини. От производителя "Пфайзер" се очакват 3.9 млн.дози, с които ще бъдат ваксинирани близо 2 милиона граждани, добави още той.

Много скоро ще има подробна информация къде и в кои кабинети в страната ще се извършва ваксинирането, каза още министър Ангелов.

Организира се процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари.

„По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Гугъл ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани“, обясни здравният министър.

Ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън ЕС, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина, каза министър Костадин Ангелов.

Към момента е предвидено България да получи 13 млн.дози ваксини, които гарантират достъп до тях на цялото население на страната ни, посочи той и припомни, че досега две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и получиха одобрение за употреба в ЕС. Очаква се одобрение на ваксина на още един производител, което означава, че количествата и техните доставки да се увеличат.

Осигурили сме равни количества ваксини от всеки вид - с информационна РНК, антигенни ваксини и векторни ваксини, увери министър Ангелов. По думите му по три милиона граждани ще могат да се ваксинират с ваксина от трите групи.