Приемат заявления за финансова помощ за хуманно отношение към птици и свине

https://www.24chasa.bg/novini/article/9438116 www.24chasa.bg
гъски СНИМКА: Пиксабей

В областните дирекции на ДФ "Земеделие" от днес започва прием на заявления за участие по схемите "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете" и "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците".

Това съобщиха от пресцентъра на Държавния фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция /ДФЗ-РА/. Документи за държавни помощи за хуманно отношение към птиците се подават до 8 февруари.

Изплащането на държавната помощ ще започне от 22 февруари 2021 г. Размерът на финансовата подкрепа за 2021 г., определен от УС на ДФ "Земеделие", е 35 000 000 лв.

Допустими за подпомагане са следните птици по видове и категории: кокошки - носачки (от 16-та до 78-ма седмица); родители от всички видове (от 18-та до 60-та седмица); бройлери /един оборот/; пуйки за угояване; гъски; патици /един оборот/ (до 12-та седмица - 84 дни).
Задължително условие при подаване на документите е наличието на копие на договор за покупка на броя птици по видове, с които бенефициерът кандидатства за подпомагане.

В случай на затворен цикъл на производство, бенефициерът представя декларация за произход на броя птици от собствен животновъден обект. Указанията за прилагане на помощта са качени на сайта на ДФ "Земеделие".

Кандидатстването за подпомагане за отглеждане на свине-майки по схемата за хуманно отношение към свинете е също от 22 януари до 8 февруари. Указанията по схемата са публикувани на сайта на ДФЗ.