Спасиха над 250 мигранти в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/9439299 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Хуманитарният кораб "Оушън вайкинг" спаси за два дни над 250 мигранти от удавяне в Средиземно море близо до бреговете на Либия, съобщи днес хуманитарната организация "Ес О Ес Медитеране", цитирана от ДПА.

Вчера корабът е спасил 119 души, идващи от Гвинея, Мали, Камерун и Кот д'Ивоар, включително 10 жени и 59 непълнолетни, а днес - между 140 и 150 мигранти, които се намирали в две гумени лодки, посочи организацията, предава БТА.

Хуманитарният кораб отплава от френския град Марсилия след няколкомесечно прекъсване на операциите си.

Либийската брегова охрана е прехванала днес в Средиземно море над 80 мигранти, отплавали от Либия към Европа, съобщи Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от Асошиейтед прес.

Мигрантите са били върнати в Либия и вероятно ще бъдат принудени да живеят при ужасни условия в центрове за задържане, с които страната стана печално известна, отбеляза МОМ.

От началото на годината в Либия са били върнати около 300 души, в това число жени и деца, които в крайна смета се оказаха в положение на принудително задържане. За пореден път заявяваме, че никой не бива да бъде връщан в Либия, подчерта службата на ООН по миграцията.

Снощи МОМ съобщи за още 86 мигранти, задържани в Средиземно море от либийския военноморски флот и върнати в Либия. Сред тях имало седем жени и 19 деца.