Гърция планира да отвори гимназиите през февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9439362 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гимназистите в Гърция вероятно ще се върнат в клас от 1 февруари, след като в продължение на месеци учиха онлайн заради пандемията, съобщава ДПА.

Очаква се днес експертната комисия към министерството на здравеопазването, която се занимава с въпросите на пандемията, да даде такава препоръка, информират местни медии.

Експертите по вирусология в страната са особено обезпокоени от разпространението на новия щам на коронавируса и предупредиха, че той може да се разпространи бързо в гъсто населената столица, предава БТА. 

Според днешни данни в страната са потвърдени общо 26 случая на новия щам на коронавируса, съобщава в. "Катимерини", позовавайки се на Националната служба за обществено здраве.

Планираното отваряне на средните училища трябва да бъде наблюдавано внимателно, "защото гимназиалните ученици имат поведение като на възрастни", заяви вирусологът Никос Сипсас за телевизия Скай.

Той напомни за ситуация от пролетта на 2020 г., когато младежи, чиито училища бяха затворени, се втурнаха към кафенета и публични места, за да прекарват времето си с приятели.

Гръцкото правителство наскоро разхлаби строгия локдаун, който беше в сила от месеци, като позволи на повечето търговски обекти да отворят. Началните училища и детските градини също възобновиха работа.

Днес гръцките здравни власти съобщиха за 585 новозаразени и 28 смъртни случая през последните 24 часа в страната с около 11 милиона жители. От началото на пандемията са се заразили 151 041 души, 5598 са починали в резултат на вируса.

Правителството предупреди, че ако броят на случаите се увеличи, незабавно ще бъдат наложени строги мерки отново.