15 съмнителни за британската мутация в “Пирогов" за 10 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9439866 www.24chasa.bg
ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ

Сред тях има и двама в болница

Поне 15 проби, съмнителни за британската вирусна линия, са изолирали в “Пирогов” за последните 10 дни.

Това каза за “24 часа” директорът на болницата проф. Асен Балтов. Ден по-рано на брифинга на здравните власти той съобщи, че първите съмнителни проби са били в края на ноември.

“Това са хора, които са дошли да се тестват в триажните фургони, не са били пациенти на болницата. Взети са им проби за PCR тестуване, за да получат сертификати, защото пътуваха за Англия. Двама от тях бяха с английски фамилии, а другите двама - с български. В изследванията им не беше открит S-генът, който е на шипа на вируса, където са и тези видоизменения и модификации. Проф. Ива Угринова, която е директор на Института по молекулярна биология и вече 6 месеца работи и в нашата лаборатория, веднага се усети, че има нещо нередно. Първо мислеха, че има проблем с PCR тестовете, но после се оказа, че вероятно става дума за тези мутации”, обясни проф. Балтов.

Пробите са изпратени към Националната вирусологична лаборатория и са част от всички, на които в момента се прави геномно секвениране.

След тези случаи други съмнителни нямало. Появили се отново преди 10 дни, като от тогава до сега вирусологичната лаборатория на “Пирогов” е събрала 15 съмнителни проби. 5 от тях са само от четвъртък, сред които има и проби на хора, направили си тестове в други лаборатории, но чиито материали се обработват в “Пирогов”. От тях двама са хоспитализирани.