ЕС въвежда “тъмночервени зони”, не затваря границите (Обзор, инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9439892 www.24chasa.bg
Евролидерите поискаха ускоряване на ваксинацията. СНИМКА: РОЙТЕРС

Всички маловажни пътувания трябва да се ограничават

Строго ограничаване на несъществените пътувания, за да не бъдат затваряни границите на ЕС, поискаха евролидерите по време на виртуалната си среща в четвъртък. Причината е бързото разпространение на новия много по-заразен британски щам.

Ще бъдат въведени нови тъмночервени зони на картата с цветовете, които ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с COVID-19. Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен мотивира предложението за новите зони с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар при усложнената ситуация с мутациите на вируса и нарастването на броя на заразените, са необходими целенасочени мерки за безопасност.

“За да идентифицираме области с висок риск, трябва да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се въведе нова категория “тъмночервени зони”, което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива. От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят

тест преди

отпътуване и да

бъдат поставени

под карантина

при пристигането

им. Това е в рамките на ЕС. Предвид изключително сериозната здравна обстановка всички маловажни пътувания трябва силно да бъдат ограничавани както в самите страни, така и през границите”, посочи Фон дер Лайен.

Друга важна дискусионна тема бяха т.нар. ваксинационни паспорти, които според ЕК е по-правилно да бъдат наричани сертификати. Според евролидерите засега те ще се използват само за медицински цели, защото още не е дошъл моментът да служат и при пътуване. “Смятаме, че трябва да постигнем

съгласие за

общи елементи

в сертификатите

за ваксиниране,

които да се използват за медицински цели. На по-късен етап ще видим дали и при какви други обстоятелства могат да се използват тези сертификати”, каза Шарл Мишел.

Европейските страни са силно разделени по отношение на такъв тип документи. Предложението те да се използват при пътуване дойде от Гърция, а други страни, които разчитат на туризма като Испания, Малта, Португалия, Италия също са благосклонни, както Дания и Полша. Силно скептични са обаче Франция и Нидерландия.

“Ние като

държава

сме готови и

с дигитален

паспорт,

сертификат за ваксинация, но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора - коментира българският премиер Бойко Борисов, който участва в срещата. - Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение.”

Премиерът ни предупреди, че европейските му колеги са споделили много тревожни данни за огромен брой заразени и смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави в ЕС, “заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза”.