В Швеция инжектираха 1000 с ваксина, държана при прекалено ниска температура

https://www.24chasa.bg/novini/article/9440138 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Пет региона в Швеция временно преустановиха програмата по ваксиниране с една от ваксините срещу коронавирусна зараза заради проблеми с начина, по който е била съхранявана по време на доставката й, съобщиха днес здравните власти, цитирани от ДПА, предаде БТА.

Около 2100 дози от ваксината на "Модерна" срещу КОВИД-19 са били съхранявани при прекалено ниска температура по време на транспортирането им. Близо 1000 дози от тази ваксина са били използвани, казаха властите.

Агенцията за обществено здравеопазване съобщи, че ще разследва дали твърде ниската температури по време на доставката се е отразила на качествата на препарата и дали при вече имунизираните хора процедурата трябва да се повтори.

За съжаление, дистрибуторът направи грешка и транспортира ваксината при температура, която беше прекалено ниска, същата, която е нужна за ваксината на "Пфайзер", каза Андерс Тегнел - главен епидемолог в агенцията, по шведския телевидионен канал SVT.

В провинция Вермланд са използвани 400 дози от ваксината на "Модерна", които са били държани на прекалено ниска температура.
Те са били инжектирани на здравни работници, които са били уведомени за инцидента с текстови съобщения, изпратени на телефонните им номера Това обави доктор Ингемар Хален, който отговаря за контрола на заразните заболявания във Вермланд.

Шведската фармацевтична компания "Апотекет", която разпространява ваксината на "Модерна", каза, че ще разследва случилото се.

До 17 януари в Швеция са били направени около 146 000 ваксинации, по данни на агенцията за обществено здравеопазване.

Днес агенцията обяви също, че смъртните случаи с КОВИД-19 са над 11 000.

В Швеция, което е с население от 10,3 милиона, са регистрирани 547 000 случаи на зараза от началото на пандемията.