8,5% е спадът на имотните сделки през 2020 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/9440184 www.24chasa.bg
В големите градове броят на имотните сделки намалява - от 3,1% във Варна до 14,9% в Русе.

През цялата 2020 г. в България са регистрирани 193 566 напълно завършени имотни сделки, което е с 8,5% по-малко от тези през 2019 г. Броят на вписаните ипотечни кредити е намалял малко повече - с 12,8% спрямо година по-рано. Тези данни излизат от огласените в петък справки на Агенцията по вписванията за четвъртото тримесечие на отминалата 2020 г.

Най-вероятно спадът се дължи и на жилищния пазар, но тъй като Агенцията по вписванията не прави разбивка на отделните видове имоти, и в общото число влизат покупко-продажбите на всичко - апартаменти, магазини, ниви и др., през 2020 г. е имало спад на имотния пазар като цяло. Освен това на вписване подлежат само сделките с имоти, които имат издаден акт 16, т.е. не са отчетени покупките “на зелено”, при които се продават примерно апартаменти в сгради, които са още в строеж.

В по-големите градове на страната, където преобладават сделките с жилища, намаление на броя има навсякъде. В София той е с 5,4%, в Пловдив - с 5%, във Варна - с 3,1%, в Бургас - с 9,1%, в Русе - с 14,9%, а в Стара Загора - с 4,9%.

Но и в службите по вписвания в по-малките населени места, особено в развити селскостопански райони на страната, където преобладава поземленият пазар, също има спад на сделките през 2020 г.

По принцип спадът на имотните сделки е бил най-голям през второто тримесечие, когато бяха най-стриктните забрани заради пандемията. След това има известно оживление, но в края на годината отново има спад, макар и не толкова голям колкото през април-юни.