Голяма заплаха за САЩ - вътрешният екстремизъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/9440617 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Байдън нареди спецслужбите незабавно да оценят рисковете

Президентът Джо Байдън е разпоредил разузнавателните агенции да проучат рисковете от вътрешен екстремизъм в САЩ, предадоха световните агенции. Новината съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки.

"Байдън разпореди на директора на Националното разузнаване да проведе в координация с ФБР и министерството на вътрешната сигурност всеобхватна оценка за заплахата, свързана с вътрешния екстремизъм. Тази оценка ще се основава на анализ, проведен от правителствени и ако е нужно - неправителствени структури", каза тя.

Саки допълни, че администрацията на САЩ се нуждае от "фактологически анализ", на основа на който впоследствие властите ще вземат съответните решения.

"Щурмът срещу Капитолия на 6 януари, трагичната смърт на хора и разрушението там подчертаха онова, което ние всички знаем: възходът на прибягващия до насилие вътрешен екстремизъм е сериозна и нарастваща заплаха за националната сигурност", заяви Саки.

Тя допълни, че администрацията ще се противопостави на проблема с ресурси и политики, но също и с уважение към защитаваните от конституцията свободно слово и политически дейности.