Министър Ангелов: Връщаме си живота такъв, какъвто беше (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9441023 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов КАДЪР: Нова тв

30% и повече са вече учителите и непедагогическият персонал, които искат да се ваксинират, каза още здравният министър

Навлизането на новия щам няма да доведе до промени в противоепидемичните мерки, заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Той даде да се разбере, че е възможно действащите в момента строги мерки да бъдат отменени и животът на българите да заприлича на онзи отпреди. 

"Всичко онова, което говорим до момента, сме съобразили с тази опасност. Всеки резултат, който сме постигнали, е гордост. Затова предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Сега ще разхлабим мерките в сектор култура и спорт и след това ще наблюдаваме тенденцията в България. Ще си дадем 14 дни, които да наблюдаваме, за да предприемем следващата крачка. Хубавото е, че си връщаме живота такъв, какъвто беше". Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който е на посещение Варна където се срещна с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, в това число Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра.

"Всички дискусии, които текат в публичното пространство на различни браншове, ме радват, защото това означава, че сме забравили разговорите за недостатъчни линейки, недостатъчен брой легла, за пациенти. Всичко това е успех. Не очаквайте от мен да взема решение под натиск", каза още той.

Проф. Ангелов обясни, че 30% и повече са вече учителите и непедагогическият персонал, както и ползвателите на социални услуги в домовете за стари хора, които искат да се ваксинират.

Министърът допълни, че няма никакви притеснения за обявеното намаляване на ваксините от компанията "Астра Зенека". Това няма да доведе до промяна на плана за ваксинация у нас, смята той.

По думите му от целогеномното секвириране на 48 проби, 43 от тях са готови. От тези 43 проби 8 са с доказан вид, който е идентичен с вируса, който е от Англия, каза още той. 

"Хубавото за този нов щам е, че той се повлиява от ваксините, налични на пазара. Лечението до момента е същото, без промяна", допълни здравният министър. 

"Говори се за единен сертификат за ваксинираните граждани, но не се говори за такъв, който да удостоверява антителата, защото няма единно становище в науката. "Ваксината създава достатъчно напрегнат имунитет, за да може да гарантира липсата от опасност от заболяване", каза още той.