Зам. външен министър: Не можем да си позволим фундаментална промяна точно преди изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9441124 www.24chasa.bg
Георг Георгиев

„Дискусията за гласуване по пощата се разрази на малко по-късен етап и не можем да си позволим такава фундаментална промяна в изборното законодателство няколко месеца преди изборите“, заяви в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия заместник-министърът на външните работи Георги Георгиев. Той каза още, че в някои държави са допуснати грешки, въпреки че са имали опит с подобен тип гласуване.

България е поискала съдействие за провеждане на изборите от над 120 държави. Очаква се в някои от тях да бъдат разкрити и повече секции. В Германия например съществуват 39 секции извън дипломатическите представителства.

„Изчакваме всяка страна в момента да даде позволение, за да се организират изборите. Но се готвим и за неочакваното”, допълни зам.-министърът. „Ще се изправим пред много и неочаквани предизвикателства, които до април може да се сменят многократно. Голямо ще е предизвикателството, защото изборите ще съвпаднат с празници в много от страните. Всеки ден нещо е различно, защото различните държави постоянно променят мерките”, коментира той.

„Вероятно никой не може да каже колко ще са секциите зад граница. Всяка страна ще дава индивидуално своето съгласие. За да сме сигурни, че ще осигурим на възможно най-много българи достъп до изборите, ще искаме активно потвърждение от всички, за да се убедим, че изборите ще могат да се проведат във всяка една страна. Не искаме да ограничаваме или пандемията да е причина някой да не е успял да стигне до урните, но работим с партньори, които също имат своите виждания и съображения“, каза още Георгиев.