Великобритания затваря пристигащите 10 дни в хотел, плащат си го сами

https://www.24chasa.bg/novini/article/9441337 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Правителството решава в понеделник дали приема тази тежка мярка

Българските студенти във Великобритания, които се връщат за втория семестър, ще бъдат силно затруднени, ако в понеделник британското правителство реши всички пристигащи на Острова да остават 10 дни затворени в специални карантинни хотели, които ще си плащат сами.

Кабинетът ще обсъди в понеделник още по-силно затягане на ограниченията върху пътуванията заради пандемията, предаде Ройтерс.

"24 часа" съобщи, че правителството вече преговаря с хотели, които да използва.

Премиерът Борис Джонсън заяви на пресконференция в петък, че затягането на мерките може да се наложи, за да се защити страната от нови варианти на коронавируса.

Действащите в момента ограничения практически забраняват повечето международни пътувания. От началото на януари се изисква отрицателен тест за повечето от пристигащите в страната, който да бъде представен още преди отпътуването, както и оставане под карантина след пристигането, предаде БТА.

Сега правителството обмисля да задължи пристигащите да прекарват 10-дневна изолация в хотел, за който ще трябва да си плащат, като начин да контролира спазването на карантината, твърди Би Би Си. На фона на засилващите се опасения от нови варианти на коронавируса, критици на сегашната карантинна политика твърдят, че тя не се спазва достатъчно строго.

Според действащите разпоредби в Англия изискваните 10 дни карантина могат да бъдат намалени, ако след пет дни пътникът даде отрицателен тест за ковид. Изискванията в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия са малко по-различни.